Az idei év időjárása nem kímélte a Mátrai borvidéket sem. Először a rendkívül hideg téli időszak miatt fagyott ki sok szőlőtőke, majd május folyamán két alkalommal is komoly jégeső zúdult a területre, melynek következtében egyes termőterületeken a hajtások 90-100 százaléka is megsemmisült. A becslések szerint ez 100 millió forint feletti kárt is jelenthet a borvidéknek. Emiatt az idei évben talán még fontosabb, hogy megfelelő szakértelemmel végezzék a borászatok a szüretelést.
A Mátrai borvidék egyik borászata, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok területein például augusztus elejétől kezdve minden egyes nap próbaszüretet végeznek, melynek eredményeit az összes fajta tekintetében elemzik és tárolják, így határozva meg a szüret legideálisabb időpontját. A borászat szakemberei többek között a savtartalmat, a cukorfokot, az ízt és az illatot is vizsgálják, majd ennek megfelelően döntik el, hogy melyik dűlőn pontosan mikor kell leszedni az egyes szőlőfajtákat. Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok tulajdonosa az idei időjárással kapcsolatban elmondta, hogy termőföldjeiket túlnyomórészt elkerülték a májusi jégeső pusztításai, ugyanakkor dűlőik közel 10 százaléka komolyabb károkat szenvedett.
Emiatt van olyan borászat, ahol az egyes fehér és korán érő kék szőlőfajtáknál akár 10-14 nappal is előrébb került a szüret időpontja. Mindez azt is jelenti, hogy a szokásos november eleji időponthoz képest hamarabb lesznek kész idén az újborok.
A szüretelés idejének meghatározása nem minden fajta esetében ugyanolyan kritikus. Egyes, kevésbé érzékeny szőlőfajtáknál pár napos csúszás nem okoz komoly minőségromlást, de például a sauvignon blanc esetében szinte napra pontosan érdemes meghatározni a szüret ideális időpontját.