Óriási problémát okoz az Egyesült Államokban az élelmiszerpazarlás, ezért vállalkozók és befektetők egy csoportja úgy döntött, hogy felhasználja az elpazarolt élelmiszer-hulladékot, és megpróbálnak vele még több gyümölcsöt és zöldséget termelni - írja az entrepreneur.com. Az USA-ban a fogyasztók, a vállalkozások és a gazdálkodók évente 218 milliárd dollárt költenek 62 millió tonna olyan élelmiszerre, amelyet megtermelek, feldolgoznak és a kereskedelembe szállítanak, de soha nem eszik meg azokat, mivel hulladékként végzik.
A California Safe Soil nevű cég ezért szabadalmaztatott egy olyan technológiát, amely a szerves élelmiszer-hulladékot használja fel.
A cég elsődleges célja, hogy a technológiát elterjessze az Egyesült Államokban, ez azonban csak jelentős infrastrukturális fejlesztésekkel és a fogyasztói magatartás változásával valósulhat meg.
Az amerikai élelmiszerboltok általában 70-120 dollár közötti összeget fizetnek egy tonna élelmiszer-hulladék eltávolításáért. Az ebből készített új kísérleti műtrágya nem ugyanazokkal a kémiai összetevőkkel rendelkezik, mint a legtöbb növényi műtrágya.
Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala nem túlsgosan elnéző a leggyakoribb műtrágyatípusokkal szemben. A szervezet szerint ugyanis ezek túl sok nitrogént tartalmaznak, amely a környezet és az emberi egészség szempontjából sem előnyös,