A parafadugó penészedése egyaránt érintheti a fiatal és a régi, a fehér és a vörösborokat is, sőt még a pezsgőt is. A fertőzés leginkább arról ismerhető fel, hogy a bornak kellemetlen íze és illata van, miközben parafadugó kívülről sértetlennek tűnhet. A kellemetlen íz kialakulásakor ugyanis az esetek túlnyomó többségében a parafadugó optikailag nem változik meg - írja a bbc.com.
Sokan nem is gondolnák, de egy 2007-es tanulmány szerint a parafa penész tízből egy dugót érint. Nem meglepő tehát ezek után, hogy egyre jobban terjed világszerte a fém csavaros borospalackok gyártása.
Ez a portugál parafagyártói számára a legrosszabb, mivel a világ parafatölgy erdeinek fele ott található. 2003-2004 körül egyes piacokon már annyira rossz volt a helyzet, hogy úgy tűnt, nem nagyon lesz jövője a parafának. Ez leginkább Ausztráliát és Új-Zélandot érintette.
Ausztrália egyik nagy borászata már 2004-ben úgy döntött, hogy az összes borára csavaros kupakot tesz, ugyanis a boraik 10-15 százalékával volt akkor TCA és oxidációs probléma - közölte a bbc.com. A világ modernizálódik, ezért is döntöttek a csavaros kupakok mellett. Ezzel szemben Amerikában és Európában a borok többsége még mindig parafa dugós. Amellett, hogy ez a hagyományos boros palack ismérve, a parafadugó a hosszú évek alatt bizonyította, hogy kevesebb oxigént enged be az üvegbe és segíti a borok érését is, ellentétben a csavaros kupakkal. Ezt pedig egyes borászok és szakértők a paradugó egyértelmű előnyére írják.