Az Etyek-Budai borvidék ősszel is izgalmas programokkal, különleges borokkal vár

Az Etyek-Budai borvidék ősszel is izgalmas programokkal, különleges borokkal vár

agrarszektor.hu
Ősszel egyre többen keresik az aktív turizmust: talán ezek a hónapok a legalkalmasabbak a hosszú sétákra, az izgalmas túrákra, a városlátogatásokra, és persze a borkóstolókra is. Magyarország borvidékei pedig kiváló programlehetőségeket kínálnak, ősszel és az év többi részében egyaránt. Cikksorozatunkban három klasszikus borvidékhez ajánlunk programokat: Etyek-Budához, Egerhez és Villányhoz. Nézzük, mit tartogat számunkra az Etyeki borvidék!

Az Etyek-Budai borvidék ideális hely egy nyugodt hétvégi kiránduláshoz, főleg akkor, ha szeretjük a bort, a vidéki hangulatot, a természetet és Budapesthez közeli programokat szervezünk. A hegyes-völgyes borvidék szépsége, a több mint 150 éves pincék és a hamisíthatatlan nyugodt, csendes vidéki hangulat kellemes időtöltést, ideális kirándulási lehetőséget kínál látogatói számára.

A vidéket számos kellemes gyalogos túraútvonal szeli át, ahol élvezhetjük a szőlőskerteket és a természeti tájat. A Nyakas-kő, a Szily-kápolna vagy a kálvária felkeresése mind csodás program, de a Törökugrató kilátó is egy különleges pont, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Etyektől nem messze található az Alcsúti Arborétum, amely különösen tavasszal és ősszel látványos a virágzó vagy színesedő növényekkel.

A borvidék jellemzően az egykori sváb falvakból, valamint a budai szőlőkből alakult ki, így a szokásos sváb fogások, a disznósajtok és a különböző stifolderek errefelé is ismertek voltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Etyek-Budai borvidék másik körzete a Velencei-tó körül terül el, ahol egyrészt a strandok környékén mindig találhatunk könnyed ételeket, lángosokat és frissen sült halakat a feszes fehérborok mellé, másfelől, ha itt támad kedvünk sült húsokat enni, a tó északi partjának vörösborai biztosan jól passzolnak majd a választott fogáshoz. Kevesen tudják, hogy Budafok, az egykori Promontor szintén a borvidék része: itt már 1882 óta kiváló minőségű, csúcstechnológiával készülő pezsgőkkel találkozhatunk.

Fotó: Getty ImagesFotó: Getty Images

Lássuk, milyen borokat érdemes kóstolni!

Könnyebb megértenünk az Etyek-Budai borvidék komplexitását, ha megnézzük, milyen különböző tájak alkotják: az Etyek-Budai termőterület a Dunántúli-középhegység északkeleti területein, a Gerecse-hegység déli részétől a Velencei- és a Budai-hegységig húzódik, melyek domb- és hegyoldalain, illetve fennsíkjain történik a szőlőtermesztés. Etyek-Buda klímája - északi elhelyezkedéséből és dombvidéki jellegéből adódóan - a magyarországi átlagnál hűvösebb. A borvidék egész területén folyamatos széljárás jellemző, az uralkodó szélirány az észak-nyugati szél, mely mindig hűvös légtömegeket szállít a dűlőkbe.

Ezt a sokszínűséget leginkább az itt termesztett számos fajta jelképezi a legjobban, melyek az évszázadok folyamán honosodtak meg a vidéken. A nagyszámú fajta használatát magyarázza, hogy a helyi termelők az évjárati hatásokat mérséklendően, mindig a magas minőségű borok előállításához szükséges minőségű alapanyagot tudjanak előállítani.

A viszonylag szeles, kevés csapadékkal és bőséges napsütéssel jellemezhető klíma, valamint a löszös, mészköves talaj karakteres, savas borok és magas minőségű tradicionális pezsgők készítésére rendelték a területet. Épp ezért Etyek és környékének jellemző szőlőfajtái a chardonnay, a sauvignon blanc, a pinot noir, a szürkebarát, a királyleányka, az olaszrizling, a rajnai rizling, a zöldveltelini, a pinot blanc és a cserszegi fűszeres.

Az etyeki Haraszthy Pincészet gyönyörű környezetben, az Öreghegy lankáin épült. A borászat nevét Haraszthy Ágostonról, a kaliforniai szőlőkultúra atyjáról kapta, aki a tradicionális értékeket modern szemlélettel ötvözte. Ezt a szemléletet viszi tovább Pázmány Dániel borász is, aki két évtizede vezeti a pincészetet.

A pincészet jelenleg 123 hektáron gazdálkodik, a művelt területek egy része Öreghegyen, másik része pedig Válon található. Rendszeresen tartanak pincelátogatással egybekötött borkóstolókat, a pincészethez tartozó, magát steakhouse-ként definiáló Matador étteremben pedig házi készítésű felvágottakat és a világ minden tájáról származó húskülönlegességeket kóstolhatnak a látogatók.

A Váli-völgyben található Vabrik Pincészetet 2011-ben alapították az azonos nevet viselő birtokon. A családi borászat 31 hektáron gazdálkodik és évente 20-30 ezer palack bort készít főként fehér szőlőkből, de a szortimentükben megtalálhatók vörösborok és természetes édes borok is. A pincészet mellett található birtok rendezvényhelyszínként is szolgál, számos lehetőséget kínálva házasulandók számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?