2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Egyértelmű célokhoz kell kötni az uniós agrármilliárdokat

agrarszektor.hu
Előremutató és alapvető teljesítménycélokhoz kellene kötni az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) keretében folyósított támogatásokat az Európai Számvevőszék szerint. Figyelembe kell venni a jogszerűségi és szabályszerűségi előírások teljes betartására is.

A luxembourgi központú uniós számvevőszék közleménye szerint némely vonatkozó intézkedés célja nem egyértelmű, ezért a célkitűzéseket számszerűsíteni kell az eredményekre és a hatásokra vonatkozóan. Valószínűleg hasonló területek kapnak támogatásokat a jövőbeni KAP-ban is, mint korábban - állapították meg.

Jelenleg nincsen olyan uniós statisztikai rendszer, amely képes lenne információt nyújtani a mezőgazdasági termelők életszínvonaláról. Az ilyen adatok tájékoztatást adhatnának a mezőgazdasági termelők tisztességes életszínvonalának biztosítására irányuló és más KAP-célokkal kapcsolatos szakpolitikai döntéshozataloknál

Az Európai Bizottság koncepciójának egyik fő eleme az úgynevezett "új teljesítési modell", amely nagyobb felelősséget ruház a tagállamokra. A számvevők véleménye szerint az új modell sikere a megbízható tudományos és statisztikai bizonyítékokon alapuló intézkedéseken múlik, amelyek egyértelműen a kívánt eredményeket valósítják meg.

Előremutató és ellenőrizhető, az uniós célkitűzésekkel összhangban álló célértékek meghatározására van szükség az új stratégiai tervek számára - tett hozzá a közlemény. Emellett megbízható teljesítményellenőrzési és értékelési keretek, illetve szilárd alapokon nyugvó elszámoltathatósági és ellenőrzési eljárások kellenek, amelyek bizonyosságot nyújtanak mind a szabályszerűségre, mind a teljesítményre vonatkozóan - tették hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?