Önellátás után élelmiszeres offenzívára készülnek az oroszok

agrarszektor.hu
Kiváltotta Oroszország a fő élelmiszereknél az importot, így most az export növelésére készül. Új állami agrár-és exportfejlesztési modellt dolgoznak ki.

Oroszország a fő élelmiszereknél teljesítette az import helyettesítésének feladatát, most már az agrárkivitelt kell bővíteni - jelentette ki Alekszej Gorgyejev miniszterelnök-helyettes Moszkvában, az orosz parlamenti felsőház tagjai előtt elmondott beszédében. Az agroökológiát és az organikus termékek előállítását nevezte az előrelépés lehetséges területeként.

Oroszország agrárexportjának értéke a tervek szerint 2024-re eléri majd a 45 milliárd dollárt. Kidolgozás alatt áll a nemzeti agrárkivitel-fejlesztési projekt, amelynek finanszírozására a következő hat évre 700 milliárd rubelt kértek. A kormányfő-helyettes arra számít, hogy ebből 300 milliárdot meg is kap az ágazat. (A rubel jelenleg mintegy 4,43 forintot ér.)

A mezőgazdasági tárca októberben vagy novemberben terjeszti a kormány elé az agrárfejlesztés új állami programját. A jelenlegi program 2020-ig hatályos.

A nyugati országok 2014-ben, Oroszország ukrajnai beavatkozása nyomán gazdasági szankciókat vezettek be Moszkva ellen. Erre az orosz vezetés élelmiszer-embargóval válaszolt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?