A borok hatvan százaléka fehérbor, a többi rozé, vörösbor, gyöngyözőbor és pezsgő lesz - mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke az eseményt beharangozó csütörtöki kaposvári sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a nedűk mindegyikét legalább megyei borversenyen aranyéremmel díjazták.
Gombos Sándor emlékeztetett arra, hogy a Somogyi Borfesztivált először két évvel ezelőtt rendezték meg annak érdekében, hogy ráirányítsák a figyelmet a friss dél-balatoni borokra, kiegészítve a gyöngyözőborokkal és az óriási fejlődés előtt álló pezsgőkészítéssel. A szakemberek két évvel ezelőtt határozták el a somogyi borstratégia elkészítését a Somogyban termelt szőlő minél nagyobb arányú helyi feldolgozása, valamint az itt készített borok ismertségének növelése érdekében. Rámutatott arra, hogy az erőfeszítések eredményeként egyes pincészetek tavaly már 20-30 százalékkal több bort készítettek, mint egy évvel korábban.
Címlap kép: MTI Fotó: Varga György