Az élelmiszeripari igazgatóság a tematikák összeállításánál arra törekedett, hogy a tagi igényekhez igazodva további szükséges és hasznos tartalommal bővítse a gyakorlati programokat - írja közleményében a kamara. Az őszi félévre meghirdetett tejipari gyakorlati napokon a résztvevők az oltós és savas alvasztású tejtermékek előállítása mellett - újdonságként - megismerkedhetnek a juh- és kecsketejből készített sajtok gyártási folyamatával is.
A program:
- 2019. szeptember 25-26. - Savas alvasztású tejtermékek előállítása (kezdő csoport) - regisztráció itt, meghívó itt
- 2019. október 16-17. - Oltós alvasztású sajtok készítése, sajthibák (haladó csoport) - regisztráció itt, meghívó itt
A két-két napos, kisüzemi előállítást bemutató program keretében a résztvevők neves szakemberektől kapnak bővebb ismereteket a különféle alvasztási eljárásokkal készíthető termékekről. A savas alvasztású tejtermékek esetében a joghurt, kefir, tejföl és rögös túró gyártástechnológiájával ismerkedhetnek meg, míg az oltós termékgyártás esetében az erjedési lyukas félkemény sajtok gyártásába és bírálatába kaphatnak betekintést. A juh- és kecsketejből tipikus tejtermékek (lágysajt, krémsajt) előállítását tanulmányozhatják. A gyakorlat mellett további információkat kapnak alapanyagok kiválasztásáról, az élelmiszer-higiéniáról és élelmiszer-biztonságról, a technológiai ismeretekről, valamint a késztermékek bírálatáról. Továbbá külön is szó lesz a gyártással kapcsolatos kritikus pontokról, a jellemző hibákról és azok helyesbítő lehetőségeiről is.
A rendezvények továbbra is a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben lesznek. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program költségét a NAK finanszírozza, azonban az esetlegesen felmerült egyéb költségek (szállás, utazás, programon kívüli étkezés) a résztvevőt terhelik. A gyakorlati napokon alkalmanként maximum 12 fő részvételét tudja biztosítani a kamara, ezért a regisztráció nem jelent automatikus részvételi lehetőséget.