A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2024 júniusában az USA-ban 28 százalékkal, az Európai Unióban 4 százalékkal emelkedett, míg Új-Zélandon stagnált az egy évvel korábbihoz képest - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2024 33. hetében 46 százalékkal, a teljes tejporé 20 százalékkal, a sovány tejporé 7 százalékkal, a cheddar sajté 2 százalékkal nőtt 2023 azonos hetéhez mérten.
A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 18-34. hét között 18 euróval 61 euró/100 kilogrammra nőtt. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 17-33. hét között 15 euróval 52 euró/100 kilogrammra emelkedett. Olaszországban, Verona városában a nyerstej spot piaci ára 2024. augusztus 19-én áfa nélkül, szállítási költséggel 61 euró/100 kilogramm, a biotejé 67,5 euró/100 kg, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 58,5 euró/100 kilogramm, a fölözötté 29 euró/100 kilogramm, a tejszíné 359 euró/100 kilogramm, az Európai Unióból származó tejszíné 355 euró/100 kilogramm volt. A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg.
A zsírérték 48 százalékkal, a fehérjeérték 4 százalékkal emelkedett, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 30 százalékkal volt magasabb 2024 júliusában az előző év azonos hónapjához képest.
Franciaországban 2024 32. hetében a tejfelvásárlás az előző hetit 0,2 százalékkal haladta meg, míg az előző év azonos hetitől 1,2 százalékkal maradt el. A németországi központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint Németországban a nyerstej felvásárlása az előző héthez képest 1,3 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hetéhez viszonyítva 1,5 százalékkal nőtt ugyanekkor. Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára 2024 34. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 69 százalékkal, a sovány tejporé 7 százalékkal magasabb volt.
A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 745 euró/100 kilogramm, a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 244 euró/100 kilogramm volt 2024 34. hetében. Az ömlesztett vaj ára 236 százalékkal, a sovány tejporé 40 százalékkal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten.
De mi a helyzet Magyarországon?
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 164,24 forint/kilogramm volt 2024 júliusában. A zsírtartalom 0,05, a fehérjetartalom 0,07 százalékpontos romlása és az alapár 1 százalékos növekedése mellett a nyerstej átlagára nem változott számottevően 2024 júliusában a 2024. júniusihoz képest, és 7 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2024 júliusában az előző havi mennyiségtől 4 százalékkal, a 2023. júliusitól 1 százalékkal maradt el. A nyerstej kiviteli ára 178,49 forint/kilogramm volt 2024 júliusában, az előző havihoz képest 9 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 21 százalékkal nőtt. A kiviteli ár 9 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 8 százalékkal csökkent 2024 júliusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
Az árak sem pihennek
Az AKI PÁIR adatai szerint 2024 júliusában az előző hónaphoz képest a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej és az adagolt vaj feldolgozói értékesítési ára (egyaránt +1 százalék) nőtt, míg a tejföl (-1 százalék), a trappista sajt és az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (egyaránt -2 százalék), a gyümölcsös joghurt (-3 százalék) feldolgozói értékesítési ára csökkent. A KSH adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (+25 százalék), a trappista sajt (+2 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej (+1 százalék) fogyasztói ára emelkedett, az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej és a 20 százalék zsírtartalmú tejföl (egyaránt -1 százalék), a 12 százalék zsírtartalmú tejföl és a gyümölcsös joghurt (egyaránt -2 százalék), az adagolt vaj (-9 százalék) fogyasztói ára mérséklődött ugyanebben az összehasonlításban.