Drasztikusan drágulnak ezek az élelmiszerek Magyarországon: itt az újabb bizonyíték

Drasztikusan drágulnak ezek az élelmiszerek Magyarországon: itt az újabb bizonyíték

agrarszektor.hu
Elképesztően megdrágultak a tejtermékek Magyarországon egy év alatt, 2022 novemberében a trappista sajt fogyasztói ára 100 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé 79 százalékkal, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tejé 4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ugyanebben az összehasonlításban az értékesítési árakat nézve, a trappista sajté 94 százalékkal, a natúr joghurté és a kefíré 79 százalékkal, az ömlesztett sajté 62 százalékkal, a natúr vajkrémé pedig 43 százalékkal nőtt meg. 

Íme a magyar tejvalóság

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 213,41 forint/kilogramm volt 2022 novemberében - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A fehérjetartalom 0,02 százalékpontos, a zsírtartalom 0,04 százalékpontos javulása, valamint az alapár 4 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára 4 százalékkal nőtt 2022 novemberében a 2022. októberihez képest, és 78 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2022 novemberében az előző havi mennyiségtől 4 százalékkal, a 2021. novemberitől 8 százalékkal maradt el. A nyerstej kiviteli ára 223,58 forint/kilogramm volt 2022 novemberében, az előző havihoz képest 5 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 54 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 5 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 2 százalékkal csökkent 2022 novemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az AKI PÁIR adatai szerint 2022 novemberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a trappista sajt (+94 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej (+83 százalék), a tehéntúró (+81 százalék), a natúr joghurt és a kefir (egyaránt +79 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és a tejföl (egyaránt +78 százalék), az adagolt vaj (+76 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej (+75 százalék), a gyümölcsös joghurt (+67 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+65 százalék), az ömlesztett sajt (+62 százalék), valamint a natúr vajkrém (+43 százalék) értékesítési ára. A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett a 100 grammos 80 százalék zsírtartalmú adagolt vaj (+105 százalék), a trappista sajt (+100 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+82 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+79 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (+4 százalék) fogyasztói ára.

De mi a helyzet a világpiacon, és mi Európában?

A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az Európai Unióban 46 százalékkal, az USA-ban 32 százalékkal, Új-Zélandon 5 százalékkal emelkedett 2022 októberében az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon a cheddar sajt értékesítési ára (FOB Óceánia) a 2022. 49. héten 5 százalékkal, az ömlesztett vajé, a teljes tejporé és a sovány tejporé egyaránt 16 százalékkal csökkent 2021 azonos időszakához mérten.

A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 42–50. hét között 2 euróval 66,5 euró/ 100 kilogrammra mérséklődött. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 38–50. hét között 24,5 euróval 39 euró/100 kilogrammra csökkent. Az olaszországi Veronában a nyerstej spot piaci ára december 12-én áfa nélkül, szállítási költséggel 66,5 euró/100 kilogramm, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 61 euró/100 kilogramm, a fölözötté 30,5 euró/100 kilogramm, a tejszíné 312 euró/100 kilogramm, az Európai Unióból származó tejszíné 310 euró/100 kilogramm volt. A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. A zsírérték 25 százalékkal nőtt, míg a fehérjeérték 16 százalékkal csökkent, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 4 százalékkal volt magasabb 2022 novemberében az előző év azonos hónapjához képest. Franciaországban 2022 48. hetében a tejfelvásárlás egy hét alatt 0,5 százalékkal, az előző év azonos hetéhez viszonyítva 1,5 százalékkal csökkent. A németországi központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint Németországban a nyerstej felvásárlása az előző héthez képest 0,6 százalékkal, az előző év azonos hetéhez viszonyítva 3,6 százalékkal nőtt. Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára 2022 50. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 4 százalékkal, a sovány tejporé 14 százalékkal csökkent. A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 520 euró/100 kilogramm, a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 285,5 euró/100 kilogramm volt 2022 50. hetében. Az ömlesztett vaj ára 134 százalékkal, a sovány tejporé 63 százalékkal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?