Mivel az afrikai sertéspestis miatt kevés és drága a sertéshús, a kínai fogyasztók a csirkehús felé fordultak. Ez nagy lökést adott a baromfiszektor termelésének idén:18 százalékkal nőtt a termelés egyetlen év alatt!Jövőre 15,8 millió tonnára bővülhet a kibocsátás, ami egy újabb 14,5 százalékos emelkedést jelent, de még így sem éri utol a közben 15,96 millió tonnára ugró fogyasztást - jósolja az USDA, hiszen az igények bővülése is 15 százalékos lesz.
Mint azt az alábbi ábra is érzékelteti, a fogyasztás szép lassan elhúz a termelés mellett, ami az ország külkereskedelmére is nagy hatással van.
2020-ban már 600.000 tonna csirkehús behozatálára lesz szükségük, ami 20 százalékos emelkedést jelent az idei vásárlásokhoz képest. A legfőbb beszállító várhatóan Brazília marad, ugyanakkor ismét megjelenhet a képben Franciaország is, Kína ugyanis eltörölte az innen érkező csirkére és csirkéből készült termékekre érvényes vámokat. Az elemzők hozzáfűzik: Franciaországból vélhetően a szülőpárok, azaz a genetikai alapanyag behozatala lesz jelentős. Az Egyesült Államok viszont 2014 óta nem exportálhat Kínába, az ázsiai ország azóta hivatkozik arra, hogy Amerikában madárinfluenza volt.
A kínai csirkehúsexport sem jelentéktelen, 440 ezer tonnát tehet ki 2020-ban az USDA szerint. Az egyre magasabb belföldi árak miatt azonban az export fokozatosan elveszíti a vonzerejét, így lassan, de biztosan csökken. Japánba és Hongkongba azonban még így is megéri kiszállítani. Ez a két ország a teljes exportmennyiség 78 százalékát szívhatja fel. A kevésbé jól fizető piacokon viszont minimális lesz a kínai jelenlét.