2017-ben hazánkban a lakosság számára rendelkezésre álló összes élelmiszer mennyisége fejenként 680 kilogramm (2 kg/fő/nap) volt, mely az előző évhez képest nem változott. A hazai felhasználás két év alatt 2 százalékkal 2010-hez mérten 6,7 százalékkal bővült - áll a NAK Élelmiszeripari hírlevelében. A bázisévet megelőző tíz évet tekintve 2016-ban és 2017-ben volt a legmagasabb az egy főre jutó élelmiszer mennyisége, és a 2017. évi szint jellemezte a 2000-es évek közepét.
Az összes rendelkezésre álló élelmiszer több mint harmadát jelentő állati eredetű termékek(hús, hal, tej, tojás) fogyasztható mennyisége az előző évhez képest átlagosan 1 százalékkal nőtt. Az egy főre jutó húskínálat 2017-ben 71 kilogramm volt (napi 200 g/fő), 5 kilogrammal több, mint 2016-ban.
A rendelkezésre álló összes húsmennyiségen belül változatlanul a baromfihús aránya a legnagyobb (47%), részesedése valamelyest nőtt 2016-hoz képest. Az egy főre jutó baromfihús (34 kg) az előző évhez viszonyítva 3,5 kilogrammal, 2012-2016 átlagához mérten 6 kilogrammal, mintegy negyedével volt több.A sertéshúskínálat 1 kilogrammal nőtt, éves viszonylatban és meghaladta a 30 kilogrammot egy főre vetítve. Ez a mennyiség 15 százalékkal felülmúlta a megelőző öt év átlagát, ugyanakkor a sertéshús részesedése (43%) 2017-ben alig érzékelhetően mérséklődött. A rendelkezésre álló marhahús egy főre jutó mennyisége változatlanul 3 kilogramm volt, részesedése mindössze 4 százalék.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2016-os adatai szerint az egy főre jutó húsfogyasztás 66,4 kilogramm volt, amelyből a sertéshús 29,3 kilogrammot, míg a baromfi 30 kilogrammot képviselt. Ez a mennyiség naponta mintegy 200 gramm húsnak felelt meg. Vagyis a hústermelés és -fogyasztás a sertés esetében nagyjából egyensúlyban van, baromfiból azonban bőven jut exportra is, hiszena termelés 11,7 százalékkal felülmúlja a belföldi igényeket.