A prágai gyárban éves szinten 3 millió hektoliter sört gyártanak, ami kiegészül az ostravai üzem 500 ezer hektós termelésével. A Staropramen ezzel Csehországban az egyik legnagyobb sörgyártó a Pilsner Urquell mögött. A brand a MolsonCoors Europe vállalatcsoportjához tartozik, ami 2012-ben vásárolta fel a StarBev csoportot, és annak vezető márkáját, a több mint 30 országban forgalmazott Staroprament.
Mit tudnak a csehek, amit más nem?
Csehországban a sörfőzés hagyománya messzire nyúlik vissza, de sörfogyasztásban is világelsők: 2017-ben 138 litert ittak egy főre bontva. Jól tükrözi a fejlett sörkultúrát, hogy a minőséget nem az alkoholfok százalékában mérik, hanem a legtöbb márka esetében a csomagláson feltüntetett Balling fokkal, amely a szárazanyagtartalom arányát mutatja, így valamivel relevánsabb képet mutat a minőségről egy olyan termék esetében, ahol nehéz az objektív értékelés az eltérő ízlések miatt. A cseh sörök magas minőségével kapcsolatban azonban jellemzően konszenzus alakult ki a fogyasztók között.
A gyárlátogatás során David Mathouchanh sörfőzőmester a cég múltjának bemutatása után le is rántotta a leplet a cseh sör titkáról: a sörfőzés folyamata a cefrézéssel indul, ahol a malátát darálás után vízzel elegyítik, majd melegítik 70-80 fokig. Ez különféle eljárással történhet, a csehek az úgynevezett dekokciós eljárást használják.
Mathouchanh szerint az ehhez szükséges plusz tartály beépítése a rendszerbe költséges és mások nem tulajdonítanak neki olyan nagy jelentőséget, ezért nem szokták használni. Utóbbi véleményen van Szilva János, a szintén MolsonCoors csoporthoz tartozó Borsodi sörgyár ellátási lánc igazgatója is, aki az Agrárszektornak elmondta, hogy a csehek szeretik hangsúlyozni a dekokciós főzés jelentőségét, de véleménye szerint annak nincs akkora hatása a végeredményre. A bőcsi Borsodi gyárban készült Staropramen sem pontosan úgy, a dekokciós eljárással készül, azonban Szilva szerint a licensz alapján elő tudják állítani ugyanazt a minőséget.
Rákóczit is főznek
A gyárlátogatás során tapasztalt egyik legnagyobb meglepetés a Borsodi és Rákóczi sörök címkéjének felbukkanása volt, amelyek kartondobozokban álltak a raktárban. Azonban nem a magyar brandek csehországi térhódításáról van szó.
- mondta Szilva. Megkérdeztük David Mathouchanh, hogy ez azt jelenti, hogy az ott készülő PET palackos Borsodi és Rákóczi sörök is a dekokciós eljárással készülnek-e, de azt a választ kaptuk, hogy nem céljuk, hogy cseh Borsodit vagy Rákóczit főzzenek, figyelembe veszik az adott országok piacának sajátosságait.