A halfogyasztás a '70-es évek óta megháromszorozódott a világban, ezért egyre nagyobb gond a tenyésztett halak termelésének fokozása. Egy német-holland konzorcium terméke most áttörést hozhat a halak takarmányozásában - áll azuzlet.hu oldalán. A hal nem csak egészséges, de az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen omega-3-zsírsav legfontosabb forrása is. A vegyület stabilizálja az immunrendszert, védi a szívet és az agyat, kedvező hatással van a mentális közérzetre és a memóriára. Ráadásul a haltermelés ökológiai lábnyoma sokkal kisebb a szárazföldi hústermelésénél.
Csakhogy a fogyasztás növekedését nem követi a halászat, a természetes vizekből lehalászott halmennyiség 30 éve stagnál. A világtengerek 30 százaléka túlhalászott, 60 százalékában a halállomány a természetes reprodukciós képessége határán van. Így az éves fogyasztás több mint fele, 180 millió tonna, tenyészetekből származik. A legnagyobbak a norvég, a chilei és az ausztrál partoknál találhatóak.
A halhús omega-3-zsírsava a táplálékláncon keresztül jut az állatba. A planktonok elfogyasztják a mikroalgákat, hogy aztán a kishalak táplálékévá váljanak, őket végül felfalják a ragadozó nagyhalak, például a lazacok. A farmokon tenyésztett ragadozóhalak táplálásához évi 16 millió tonna kishalra lenne szükség. Ez a teljes vadon halászott mennyiség fele. A tengerek túlhalászásával egyre nehezebb ennyi halat kifogni és így lazacok táplálékát biztosítani. (Megjegyezzük: az állati fehérjék - húsliszt, vérliszt - etetése, beleértve a rovarokat is, a halak esetében megengedett, így nemcsak kishalat esznek a lazacok - agrárszektor.hu.)
A Veramaris azt ígéri, rövid időn belül évi 1,2 millió tonna előállítására lesz képes. Ez másfélszer annyi kishalat pótolna, mint amennyit évente a Földközi-tengerből kihalásznak, és fedezné a lazacfarmok tápanyag-igényének 15%-át. A cég hosszabb távon rákok, sőt kutya- és macskaeledel előállításához is felhasználná az iparilag előállított algaolajat. Más cégek algák helyett génmanipulált növényekből nyernék az értékes zsírsavat.