A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével összeállított reprezentatív kutatás eredményei szerint kiemelten alacsony a hüvelyesek aránya a magyarok étkezésében, de a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi táplálkozás során - írja közleményében a Bonduelle. A legnépszerűbb zöldségek közé a burgonya, valamint a jellemzően vacsorához fogyasztott paradicsom és paprika sorolható, de ezek is csupán egynegyedét teszik ki az étkezésnek. Ennek valamilyen szinten tudatában is vannak az emberek, ugyanis az eredmények szerint a lakosságnak csak közel egyharmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen, a döntő többség saját bevallása szerint is csak néha vagy ritkán tesz így. A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.
A motivációs tényezőket tekintve elmondható, hogy a magyarok leginkább azért fogyasztanak zöldségeket, mert azok egészségesek, finomak, vitamindúsak és rostban gazdagok. A környezettudatosság, főként az élelmiszerpazarlás elkerülésére való törekvés egyre inkább jellemző a társadalomra, de egyelőre nem a zöldségtermesztés kis ökológiai lábnyoma motiválja az embereket a zöldségfogyasztásra, ez a szempont a listán az utolsó helyen szerepelt.