A bankok is félnek a klímaváltozás anyagi kockázataitól

MTI
A klímaváltozás hatásainak mérséklése a pénzügyi stabilitás szempontjából is elemi érdek, amelyet a pénzpiaci szereplőknek, a szabályozó és felügyelő intézményeknek saját eszközeikkel is támogatni kell - fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, pénteken egy budapesti konferencián.

A jegybank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által közösen szervezett nemzetközi zöld pénzügyi konferencián Matolcsy György kiemelte: a környezeti és pénzügyi kockázatok kölcsönhatásban állnak egymással. A gazdaság és környezet fenntartható fejlődésének érdekében a bankoknak, a pénzügyi intézményeknek olyan termékeket kell kidolgozniuk, amelyek a zöldberuházások elterjedését segítik.

A klímaváltozás a mindennapok része, emiatt a klímaváltozás elleni küzdelemben a jegybankoknak is szerepet kell vállalniuk

- hangsúlyozta az MNB elnöke. Az egyes országok központi bankjainak, pénzügyi felügyeleteinek tisztában kell lenniük azzal, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kockázatok később a gazdasági-pénzügyi kockázatok forrásai lehetnek - ezt Irene Heemskerk, a zöldjegybankok hálózatának vezető stratégiai tanácsadója fejtette ki. Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti alelnöke jelezte: az MNB-nek fel kell mérnie, mekkora kockázatot jelent a pénzügyi intézmények működésére a klímaváltozás. A jegybanknak a jövőben olyan megoldásokat kellene támogatnia, amelyek javítják az energiahatékonyságot és az energiatakarékosságot.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?