Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az átadón hangsúlyozta, a nyers tej eladása helyett a magas hozzáadott értékű termékeknek az előállítása, mint a sajt, tejföl vagy joghurt jelenti a garanciát az itteni gazdálkodóknak is, hogy jövedelmező módon és eredményesen tudják a következő években is a gazdaságukat fenntartani A Petőfiszálláson megvalósuló együttműködés, amely összefogja a környékbeli gazdálkodókat, esélyt ad arra, hogy ne legyenek kiszolgáltatva a tejágazat, a tejpiac hullámzásainak, ne kelljen az időnként igen szélsőséges ármozgásokat elszenvedniük, mondta Feldman Zsolt.
Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a következő időszak, amely a piaci verseny szempontjából nem lesz könnyebb, mint eddig, csak együttműködésekkel tehető sikeressé. Ezért indítottak a termelői összefogások finanszírozására a Vidékfejlesztési program keretében egy 26 milliárd értékű támogatási lehetőséget, amelyet 2020-ban újra nyitnak majd.
Lezsák Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője reményét fejezte ki, hogy a petőfiszállási gazdák példáját mások is követik majd, hiszen a tagok által megtermelt és a szövetkezet által összegyűjtött tej saját feldolgozásával nő a jövedelmezőség, és csökken a tagok tejpiaci kiszolgáltatottsága.
Szász János, Petőfiszállás polgármestere elmondta, hogy a tejágazat nincs könnyű helyzetben, de az egészséges magyar tejtermékeket minél több emberhez eljuttatva kell, hogy legyen jövője. Ván Jenő, a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet elnöke pedig arról beszélt, hogy a szövetkezet a tanyás térségekben külön-külön, egymástól szétszórtan termelő gazdák összefogására még 2001-ben jött létre. A jelenleg mintegy 150 tejtermelő családot tömörítő szövetkezet a kiváló minőségű alapanyagot eddig értékesítette, mostantól azonban olyan termékcsalád gyártásához használja fel, amely kivételes lesz a hazai piacon. A Szentkúti termékcsalád előállításának valamennyi fázisa, a nyersanyag előállításától a késztermék kiszállításáig a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezethez kötődik, tette hozzá Ván Jenő.
A szövetkezet elnöke hangsúlyozta, fokozatosan építik ki a piacot, kezdetben Kiskunfélegyháza és a környező települések üzleteiben lehet majd hozzájutni a Szentkúti termékekhez, tavasztól pedig a tervek szerint már a teljes mennyiséget, vagyis a napi 20 ezer liter tejet feldolgozzák majd. Ván Jenő elmondta, jelenleg natúr és gyümölcsjoghurtokat, tejfölt, tejet, kakaót és sajtot készítenek, de fokozatosan bővítik majd a kínálatot. A tejfeldolgozó üzem 20 új munkahelyet hozott létre.