Nagy virsliteszt szilveszter előtt: 22 terméket vizsgált a laboratórium

agrarszektor.hu
A közelgő szilveszterre tekintettel 22-féle virslit vizsgált meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma, köztük a Sága, a Pick, a Kométa és a Hercsi termékeit, valamint a nagy kereskedelmi láncok sajátmárkás áruit. A hírt az infostart.hu-n találtuk.

Az ITM közleménye szerint az ellenőrzés a fehérje-, a zsír-, a nedvesség-, a sótartalmat, valamint a szójamentességet vizsgálta. Mindössze két virsli nem  bizonyult megfelelőnek. Az egyik (Dárdás Baromfi virsli) zsírtartalma meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A virsli a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának egyébként  megfelelt. A másikban (Merian Foods Füstölt baromfi virsli) minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje jelenléte, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson. A szója allergén összetevő, ezért feltüntetése kötelező - írták. A virsli egyebekben megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak.

A tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság a pontatlan címkék miatt eljárást indított, a gyártókat a valósághoz hű címkék elhelyezésére kötelezi. A vizsgált termékek adatainak összesítése a fogyasztóvédelmi honlapon elérhetőek.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?