A pektin egy növényekben előforduló heteropoliszacharid - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A vastagbél baktériumai számára tápanyagként szolgálnak, illetve rostjaihoz bizonyos cukormolekulák képesek hozzákötődni, amelyek így lassabban szívódnak fel, és moderáltan emelik a vércukorszintet. Ezen egészségügyi hatásainak köszönhetően népszerűsége különböző élelmiszerekben (édességekben, cukrászkészítményekben, gyümölcslevekben, tejitalokban, stb.) várhatóan tovább fog növekedni.
A Global Market Insights kimutatása szerint a pektingyártást az alma uralja, amely várhatóan továbbra is meg fog maradni. Az alma héja kb. 1,3% pektint tartalmaz, maga mögé utasítva a cukorrépát és a citrusok héját. Az ázsiai és a csendes-óceáni térség pektinpiaca várhatóan jelentős növekedést fog mutatni az elkövetkező években. A kínai pektinpiac növekedését az egészségügyi és wellness szempontok mellette a természetes kozmetikai termékek iránti jelentős igény fokozódás fogja serkenteni.