Korábban ugyanis félő volt, hogy a koronavírus-járvány, különösen annak olaszországi súlyosbodása miatt, a bevezetett korlátozások következtében Magyarországon maradnak az exportra szánt élő állatok, és ez borítékolta volna a termelők veszteségét, olvasható a Világgazdaság oldalán. A teljes húsvéti szezonban általában 150-180 ezer juhot, a termelésük harmadát exportálják a tartók.
Hajduk Péter kiemelte, hogy a döntéshozók igényt tartottak a szövetség véleményére, ami jól mutatja, hogy az ágazatban a kereskedők, a feldolgozók és a termelők összefogása, és az, hogy szakmaközi szervezetté alakultak, nagyobb súlyt adott a szavuknak. Az olasz vevőknek a múlt héten is voltak árletörési próbálkozásaik, de ezeket sikerült kezelni, és az árak normalizálódtak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jelenleg a 20-24 kilogrammos bárányoknál kilónként 1030-1050 forintot fizetnek a vevők, az e fölötti kategóriákban pedig 50 forintos áresésekkel megy lefelé az ár.
- jelentette ki Hajduk Péter.
A kiszállított mennyiség persze így is kisebb, mint egy normál húsvéti szezonban, mert az olaszországi éttermek és a kisebb húsboltok is zárva vannak, csak a nagy vágóhidak működnek, amelyek a nagy áruházláncokat látják el.