Pleva György elmondta, a hivatal korábbi ajánlását, miszerint az üzletek helyezzenek ki kézfertőtlenítőt, akkor kevesen tudták betartani, mert alig lehetett hozzájutni a termékhez. Mostanra azonban a probléma megoldódott, egyre több üzletben helyezik ki a fertőtlenítőszert. Legutóbbi ellenőrzésükön kiderült az is, mind gyakoribb, hogy egyszer használatos kesztyűket is biztosítanak a vásárlóknak a boltok.
Megjegyezte, hogy a boltok előrecsomagolhatnak pékárukat a darabszám meghatározásával. Javasolják továbbá a maszk használatát az alkalmazottaknak olyan munkahelyeken, ahol csomagolatlan élelmiszerrel dolgoznak, de figyelni kell arra, hogy a maszk a szájat és az orrot is takarja - figyelmeztetett Pleva György.
Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, a biztonságos üzemelés érdekében, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei húsvét előtt ellenőrzéseket tartottak a hazai élelmiszerüzletekben. Megtudtuk, hogy habár összességében az áruházláncok jól vizsgáztak, és az akció elsődleges célja a segítés volt, a súlyosnak minősített hiányosságoknál, illetve hibás eljárások alkalmazása esetén a Nébih felszólítja az üzemeltetőket a megfelelő feltételek biztosítására. Emellett több üzletláncnál is tapasztalták, hogy a központi utasításokat eltérően értelmezik az egyes egységekben, amiről az üzemeltetők szintén tájékoztatást kapnak.