A FAO 2020/2021 jelentése alapján az élelmiszerpiacok még több hónapos bizonytalansággal nézhetnek szembe a koronavírus-járványnak köszönhetően. Azonban más ágazatokkal szemben az agrár-élelmiszeripar valószínűleg nagyobb rugalmasságot fog mutatni. A negatív hatást leginkább a legkeresettebb alapanyagok ágazatai (pl. gabonafélék, olajos növények, hús, tejtermékek, hal és cukor) fogják érzékelni, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
Az előrejelzés alapján a vizsgált időszakban a teljes hústermelés 1,7%-kal csökken a különböző állatbetegségek, a koronavírus járványhoz kapcsolódó piaci zavarok, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok elhúzódó hatásai miatt. A koronavírussal kapcsolatos intézkedések hatására - ideértve kialakult szűk logisztikai kapacitásokat, keresleti anomáliákat és a jelentős mennyiségű eladatlan húskészleteket − 2020 januárjától a nemzetközi húsárak 8,6%-kal csökkentek. A nemzetközi húskereskedelem várhatóan mérsékelt - 2019-hez képest jóval lassabb ütemű − növekedést mutat majd, amelyet a Kínába irányuló kereskedelem indokol.