A 2022. év első hat hónapjában a spanyol háztartások friss zöldség- és gyümölcsfogyasztása összesen 4,093 millió tonna volt, ami 14%-kal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában, 21%-kal kevesebb, mint 2020-ban és 10%-kal kevesebb, mint 2019-ben - derült ki a Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium élelmiszer-fogyasztási paneljének legfrissebb adataiból. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása valójában a 2019 előtti szintre esett vissza, ami a FEPEX szerint azt mutatja, hogy a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett korlátozások miatt tapasztalt növekedés csak átmeneti volt, és a lakosság visszatért a világjárvány előtti évek csökkenő vagy stagnáló tendenciájához - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.
A spanyol háztartások zöldségfélék iránti kereslete a 2019. január-júliusi 1,541 millió tonnáról 2020-ban 1,782 millió tonnára nőtt, majd 2021-ben 1,628 millió tonnára, 2022-ben pedig ugyanezen hónapokban 1,378 millió tonnára esett vissza. A gyümölcsök esetében a fogyasztás a 2019. január-júliusi 2,480 millió tonnáról 2020 ugyanezen időszakában 2,758 millió tonnára nőtt, majd 2021-ben 2,550 millió tonnára, 2022-ben pedig 2,218 millió tonnára csökkent.
A 2022. év első félévében a spanyol háztartások 7,595 milliárd eurót költöttek zöldségek és gyümölcsök vásárlására. Ez 5,5%-kal kevesebb, mint 2021 ugyanezen időszakában, és jóval elmarad a 2020-as 8,783 milliárd eurótól, viszont magasabb, mint a 2019-es 7,158 milliárd eurós összesített kiadás.