Magyarország klimatikus- és talajadottságai kitűnőek a csemegekukorica termesztéshez. A csemegekukorica a legnagyobb területen termelt hazai zöldségféle, a korábbi 30 ezer hektár körüli területről a vetésterülete az elmúlt években 35 ezer hektár fölé emelkedett. Legjelentősebb hazai termelési térsége az Alföld - ezen belül is Hajdú-Bihar megye, amely 13-14 ezer hektáros területével a hazai terület kb. 40-45%-át adja. Mellette még Csongrád, Békés, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben termesztik átlagosan 3-4 ezer hektáron a csemegekukoricát.
A betakarított mennyiség az elmúlt években meghaladta az évi 500 ezer tonnát. Az idei évben az aszályos áprilisi időjárás, majd a május-júniusi nagy esőzések kedvezőtlenül befolyásolták a terméshozamokat. Mindezek ellenére 2020-ban is várhatóan jó termésátlagot sikerül a termelőknek realizálni és a betakarított mennyiség idén is elérheti az 500 ezer tonnát. A hazai csemegekukorica alapvetően tartósítóipari alapanyagként kerül felhasználásra a konzerv- és hűtőiparban (átlagosan kétharmad/egyharmad arányban). Csak kisebb mennyiség kerül közvetlen fogyasztásra, de a friss piaci fogyasztása is egyre bővül.
A hazai csemegekukorica-fogyasztás alacsony, mindössze évi 1-1,5 kg feldolgozott csemegekukoricát jelent személyenként, ehhez jön még a frissáruként elfogyasztott mennyiség, de arról nincsenek pontos adatok.
A hazánkban előállított csemegekukorica termékek közel 95%-át exportáljuk. USA-t követően hazánk a világ második legnagyobb feldolgozott csemegekukorica exportőre. Legjelentősebb külpiacaink Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és Olaszország.
A hazai termésátlagok az európai középmezőnyben vannak, így még van tér a nemzetközi versenyképességünk javítására. A korszerű fajtahasználattal, a technológiai és öntözési beruházásokkal és a fogyasztási trendek követésével tovább erősíthetjük vezető pozíciónkat az európai csemegekukorica termelésben.
Írta: Magyar Attila - Takarékbank Agrárcentrum