A gesztenye feldolgozással és fagyasztott gesztenyepüré előállításával hazánkban 5 ismertebb vállalkozás foglalkozik, összesített árbevételük évi 3-4 milliárd Ft - ha a teljes árbevételt is elfogadjuk gesztenye feldolgozásból, akkor is a hazai élelmiszeripar egy apró szegmenséről beszélhetünk. A fő termékük, a gesztenyepüré. A tévhitekkel ellentétben ugyanakkor a világosabb színű gesztenyepüré jelenti a magasabb minőséget. Ma már akár 100%-os gesztenye tartalmú termékek is elérhetőek a piacon.
A gesztenye feldolgozás hátránya, hogy szezonális tevékenységnek tekinthető - a szezon szeptember-október körül indul az adott évi termés megjelenésével, míg a fogyasztás döntő része az október-karácsony közötti időszakban realizálódik.
A hazai gesztenye feldolgozás igényeit nem fedezi a hazai termés, ezért a gesztenye jelentős részét importból szerezzük be. A gesztenye elérhető mind héjas, mind héj nélküli formában is, a gesztenye össztömegének kb. 30%-át teszi ki a héja. A KSH külkereskedelmi adatai alapján az elmúlt években a gesztenye importunk csökkent, elsősorban a héj nélküli gesztenye importunk jelentős csökkenésének köszönhetően. A gesztenyét elsősorban Portugáliából, Albániából és Észak-Macedóniából szerezzük be, de az európai piacon jelentősnek mondható az olasz kereskedők befolyása is. Az import árakban ugyanakkor 2017-2018-ban volt egy jelentősebb (kb. 20-25%-os) emelkedés, azóta stabilan ezen a magasabb árszinten mozognak.
A KSH külkereskedelmi adatai alapján ugyanakkor a gesztenyepüré exportunk az elmúlt években dinamikus emelkedést mutat - 2015-ben még évi 20 tonna volt a kivitel mennyisége, amely az elmúlt 2 évben már évi 200 tonna felett alakult, azaz 3 év alatt megtízszereződött és értékben megközelítette a 900 ezer euró-t. Célpiacaink elsősorban a környékbeli országok: Ausztria, Szlovákia és Románia. Az ágazat jó ár-érvényesítő pozícióját mutatja, hogy az import oldalon látott alapanyagár emelkedést (és a hazai bérköltségek jelentős emelkedését) az export oldalon sikerült érvényesíteni és a határparitásos export ár folyamatos emelkedést mutat.
Európai szinten növekvő kereslet mutatkozik a gesztenyepüré iránt, így a hazai feldolgozók kilátásai kedvezőnek tekinthető. A koronavírus hatása is a szezonalitás miatt korlátozottabb lehet az ágazatra. A jelenlegi árfolyamszint az export lehetőségeket is javítja, bár az import beszerzések révén az alapanyagárakat is emeli. A kedvező piaci lehetőségeket remélhetőleg minél jobban sikerül kihasználnia a hazai feldolgozóknak, amelyhez a jövőben talán a termékinnovációra és az egyedi megjelenésre érdemes fókuszálniuk.
Írta: Magyar Attila, Takarékbank Agrárcentrum