2024. augusztus 14. szerda Marcell
Érdekes elmélettel állt elő egy kutatás az EU zöld megállapodásával kapcsolatban

Érdekes elmélettel állt elő egy kutatás az EU zöld megállapodásával kapcsolatban

agrarszektor.hu
Egy kutatóintézet arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába lenne karbonsemleges az Európai Unió, összességében csak kiszervezik a határokon túlra a szennyezést és a kibocsátást.

Egy a napokban a Nature-ben megjelent tanulmányban a német Karlsruhe technológiai intézet (KIT) kutatói állítják, bár 2019-ben az Európai Unió bejelentette, hogy 2050-re Európa lesz az első, karbonsemleges kontinens, a zöld megállapodás koránt sem tesz jót a bolygónak - írja a Science Daily-re hivatkozva a HVG. Az EU vállalást tett arra, hogy csökkenti a kibocsátást és az erdőirtást, ezzel párhuzamosan pedig támogatja, hogy minél környezetbarátabb legyen a mezőgazdaság, a szállítás és a közlekedés, valamint minél nagyobb arányban hasznosítsanak újra a tagállamok. A tudósok szerint azonban az, hogy az EU nagy arányban importál mezőgazdasági termékeket, csak azt eredményezi, hogy összességében kiszervezik ezeket a tevékenységeket, és így a szennyezést és a kibocsátást.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Bár a tudósok üdvözlik, hogy 2030-ra a mezőgazdasági területek negyedén organikusan termesszenek és jelentősen csökkentsék a gyomirtók és a műtrágya használatát, arra is felhívták a figyelmet, hogy a külkereskedelem terén is ugyanolyan zöld célkitűzésekre lenne szükség. Ugyanis a legtöbb országban, ahonnan csak az EU importál, korántsem vonatkoznak olyan szigorú előírások a környezet védelmére és országonként máshogy definiálják már a fenntarthatóságot is. A kutatók szerint ezért nem egyéni vállalásokra, hanem világszintű kezdeményezésekre lenne szükség a fenntarthatóság érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?