A negatív környezeti hatások, ezen belül is az egyre kimerülő és csökkenő méretű termőföldek világszerte kihívást okoznak a mezőgazdaság számára - írja közleményében a K&H Bank. A szántóföldi élelmiszertermelésnek ezért egyik fenntartható alternatívája, kiegészítője lehet az úgynevezett beltéri növénytermesztés, amely a hagyományos mezőgazdasági termeléshez képest kisebb területen, nagyobb mennyiségű növény termesztését teszi lehetővé. A hazánkban jelenleg még kevésbé elterjedt módszer ráadásul független az időjárási körülményektől, így egész évben ugyanolyan minőségű élelmiszer állítható elő. A Start it @K&H által inkubált startup, a bedrock.farm erre dolgozott ki egy áttörő, automatizált megoldást.
Balázs Bence, a Start it @K&H inkubátorban fejlődő bedrock.farm egyik alapítója elmondta, olyan vertikális beltéri növénytermesztési rendszert építettek, amellyel egy négyzetméter alapterületen három és fél négyzetméter termesztésre alkalmas felületet hoznak létre. A módszernek köszönhetően az év minden napján, időjárástól és szezontól függetlenül mindig kiszámítható mennyiségben, magas minőségben és azonos áron tudják garantálni a friss zöldségeket, amelyek között magas minőségű leveles zöldek, fűszernövények, ehető virágok és mikrozöldek is megtalálhatók. Jelenleg helyi éttermeknek szállítják termékeiket, de terveik között szerepel, hogy a fogyasztók számára is elérhetővé tegyék a szolgáltatást.
- tette hozzá.
Szűcs Endre, a Start it @K&H inkubátorban fejlődő bedrock.farm másik alapítója kiemelte, az állandó magas minőség garantálását automatizált megoldásaik révén érik el oly módon, hogy a termesztéshez szükséges eszközöket egy egységes, integrált rendszerré alakítják. A beépített szenzorok folyamatosan kontrollált, állandó körülményeket biztosítanak a növények számára, így azok egyedi szükségleteihez tudnak igazodni.
- közölte.