Megvolt a csúcs a terményárakban?

Megvolt a csúcs a terményárakban?

Takarék Agrár24
Az elmúlt héten a búza, a kukorica és a szója jegyzései is többéves csúcsokat ostromoltak, ráadásul a takarmánykukorica a múlt héten számos régióban (pl. Európa, USA) még drágább is volt, mint az amúgy is nagyon drága búza. Az okok nyilvánvalóak: Kína és más jelentős importáló országok kereslete meghaladja az utóbbi időben jelentősen csökkent kukorica kínálatot.

Az európai határidős piacon a búza ára 214 euró/tonna közelében tartózkodik, ugyanakkor az új termés (2021-es aratás) jelenleg 195 euró/tonnás szintet súrolja.

Érdekes fejlemény, hogy a kukorica ára az európai határidős piacon tonnánként 220 euróra emelkedett 2020. utolsó hetében, ami nemcsak többéves csúcs, de meghaladta a búza árát is. Mindazonáltal a Párizsi Árutőzsdén a kukorica ára az év elején (2021. január 4-i kereskedési napon) erőteljesen beesett. Így a kukorica tonnájáért most 200 eurót adtak, ami majdnem 20 eurós mínusz tonnánként. Igaz, csekély forgalom mellett, csupán 147 üzletet kötöttek.

A kukoricaárak 2020 utolsó heti robbanásának egyik oka az, hogy Argentína február 28-ig leállítja a kukorica exportját az új termés betakarításáig. Aminek hátterében az áll, hogy kormány biztosítani szeretné a megfelelő helyi élelmiszer-ellátást és megfékezzék az inflációt.

Argentína 2020/21-es szójaterülete a szokatlanul száraz időjárás miatt valószínűleg kisebb lesz, mint a tervezett 17,2 millió hektár - jelentette be a Buenos Aires Gabonatőzsde heti betakarítási jelentésében. Idén Argentínában - de Brazíliában is - a kukorica, a szója és a búza termelését jelentősen befolyásolta a La Nina éghajlati jelenség, amely mindkét dél-amerikai ország időjárásában komoly aszályokat okoz. Az aszály következtében eddig parlagon hagyott területeket már egyik országban sem fogják bevetni! Ez Argentína tekintetében csaknem 23%. Így az argentin és brazil szója- és kukoricakészletekkel kapcsolatos bizonytalanság továbbra is támogatja a piacokat, ugyanakkor a piacot Chicagóban a búza határidős ügyletei szintén hatéves csúcsra emelkedtek, mivel feltételezik, hogy az orosz export, az exportkvóta miatt jelentősen csökken, és ennek következtében a globális kínálat tovább romlik. Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre kvótát vezet be a búza, a rozs, az árpa és a kukorica exportjára, amely 17,5 millió tonnára korlátozza az exportot, valamint 25 eurós búzaexportadót vet ki tonnánként a február 15. és június 30. közötti időszakra.

Az elemzők szerint az orosz búza exportára a közelmúltban folytatott búza exportadó nyomán tovább emelkedett, de hozzátették, hogy a kereskedelem gyengül a hosszú újévi ünnepek előtt. A 12,5% fehérjetartalmú orosz búza a múlt héten 262 dollár tonnánként (szabadon fedélzeten, FOB paritás) volt értékesíthető a fekete-tengeri kikötőkben, ami 5 dollárral magasabb az előző héthez képest. Várakozások szerint, február közepe után, amikor érvényben lesz az exportadó, a búza ára tonnánként 270 dollárt (FOB paritás, Fekete - tenger) is elérheti tonnánként.

Az amerikai kukoricaexport a 2020/21-es pénzügyi évben eddig lényegesen dinamikusabb, mint tavaly (+142 %). 2020. december 10-ig 12 millió tonnát exportáltak és további 29,5 millió tonnát már értékesítettek. Összesen mintegy 41,5 millió tonna amerikai kukorica került értékesítésre.

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Források: 

https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/getreidepreise-steigen-getreidepreise-2021-steil-576761

https://www.topagrar.com/markt/news/chinas-einkaeufe-treiben-us-maisausfuhren-nach-oben-12443330.html

https://www.igc.int/en/gmr_summary.aspx

https://www.finanzen.net/rohstoffe/weizenpreis

https://www.raiffeisen.com/markt/telegramm/produkt/euronext/mais/index.html

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!