Ezt eddig biztos nem tudtad: nem minden élelmiszer igényli ám a hűtést

Ezt eddig biztos nem tudtad: nem minden élelmiszer igényli ám a hűtést

agrarszektor.hu
Nagyon sokan reflexből a hűtőszekrénybe pakolnak minden élelmiszert a bevásárlás után, pedig nem kellene. Számos ennivaló csak feleslegesen foglalja a helyet a hűtő polcain, arról nem is szólva, hogy vannak köztük olyanok is, amelyeknek kifejezetten árt a hideg.

Vannak, akik bevásárlások után azonnal a hűtőszekrénybe teszik az élelmiszereket, pedig azok gyakran feleslegesen foglalják odabent a helyet, és sokszor az ízükből az, állagukból is veszítenek. Ebből következik, hogy sajnos gyakran a kukában végzik - írta meg a Dining Guide. Melyek azok az élelmiszerek, amiket kár hűtve tárolni? Íme, a lista:

Tojás: Amíg a tojást védi saját héja, vagyis nincs fizikai elváltozás a tojáson, nincs feltörve, addig szobahőmérsékleten is tárolható, egészen 20-21 fokig bezárólag, saját tartódobozában. Hiába vannak a hűtőszekrényekben tojásnak kialakított helyek, körülbelül 2 hónapig kamrában, az élelmiszereknek fenntartott tárolóban is jó helyen vannak.

Tepertő: Inkább csak hűvösben, sötétebb helyen tárolandó, például papírzacskóban, csatos üvegben. Ha a tepertő túlhűl, veszít illatából, a zsír dermedt lesz és az íze sem jön ki annyira. Forró nyári napokon azért érdemes eltenni a melegből. A tepertő hamar avasodhat (különösen fa vagy cserépedényben), ezért ebből sem érdemes sokat felhalmozni.

Banán: Teljesen felesleges neki a hűtés. 10-12 fok alatt ráadásul hamar megbarnul, pöttyössé válik és friss fogyasztás helyett maximum turmixba kerülhet.

Mangó: Hidegben lelassulnak az érési folyamatok, márpedig a mangó rendszerint úgy kerül a konyhába, hogy még 4-5 napos érés is kellhet neki. Elég csak betenni a gyümölcsös kosárba, esetleg egy papírzacskóba, hogy minél hamarabb fogyaszthatóvá váljon

Barackfélék: A hűtőben tárolt nektarin, őszi- és kajszibarack pillanatokon belül elveszítik a zamatokat. A gyümölcskosárban jó helyen vannak, egyedül arra kell odafigyelni, hogy sérült darab ne kerüljön közéjük.

Ezek egy része valójában nem igényli a hűtést (Fotó: Getty Images)

Avokádó: Az avokádókat rendszerint még ugyanúgy érni kell hagyni, mint a mangókat: papírzacskóban, száraz, szobahőmérsékletű helyen. A kemény avokádó nem érlelhető hűtőben, mert ezt a folyamatot blokkolja az alacsony hőmérséklet. Ha már szép puha, érett a növény, a hűtőben egy napot lehet még nyerni a felhasználásával. De nem szabad elfeledni, “felnyitva" hamar oxidálódik és friss zöld színe barnára változik, bár ezt pár csepp citrommal orvosolni lehet.

Paradicsom: Egyszerűen vége a friss zamatnak, ha az ember túlhűti a paradicsomot, ráadásul kásásodásra is hajlamosak lesznek, ha “fáznak". A paradicsom is rendben van szobahőmérsékleten, és nem is érdemes belőle nagyobb mennyiséget raktározni otthon.

Savanyúságok: A közvetlen napfénnyel nincsenek jóban, de pár hétig felbontás után is jól bírják a savanyúságok, ráadásul nagyobbacska üvegeikkel nem foglalnak helyet a hűtőben. Arra viszont ügyelni kell, hogy ne kerüljön szennyeződés kerül az uborka, cékla, káposzta levébe!

Hagymafélék: A fokhagymának, a vörösnek, a lilahagymának sem tesz jót a túl alacsony hőmérséklet. Az ásványi anyagokat, az illóolajokat, a karakteres aromákat mind elűzi a hűtős tárolás. Inkább száraz, jól szellőző helyen érdemes tárolni őket.

Vaj: A jó minőségű vajak néhány napig nyugodtan tárolhatóak szobahőmérsékleten is. Egészen más élmény, ha a reggelinek való kiflit vagy zsömlét puha, egyáltalán nem dermedt vajjal keni meg az ember. De sütés esetén is könnyebb vele dolgozni. Ízesebb, jobban kezelhető, megéri ezt a biztonsági szokást megváltoztatni, és puha vajat a konyhapulton tárolni.

Magvajak: A tápláló, proteinben gazdag természetes magkészítményeknek (mogyoróvaj, kesuvaj, mandulavaj) sem tesz jót a hűtés: nehezen lehet kenni őket, sokat veszítenek az ízélményből is. Igaz, felbontás után érdemes hamar felhasználni őket, az esetleges avasodás miatt, de sokkal élvezhetőbbek szobahőmérsékleten.

Lekvárok (magas cukortartalommal): Felbontatlanul feleslegesen foglalják a helyet a hűtőben, bőven jó nekik a kamrában, vagy a polcokon. Megbontás után az adagolásnál vigyázni kell, hogy ne menjen szennyeződés a lekvárba, mert már egy darabka vaj vagy morzsa is végzetes lehet, de a magas cukortartalom miatt nem kell félni a korai romlástól.

Csilis, csípős szószok: A csili sem csíp annyira, és könnyen veszít intenzitásából, ha hűvösön van. Mivel ezekben a készítményekben bőven van ecetsav, nem kell félni a korai romlástól.

Szójaszósz: Ellentétben a címkén olvasható "Felbontás után hűtve tárolandó!" figyelmeztetéssel, a szójasz, Worcestershire szószt, halszószt nem kell feltétlenül berakni a hűtőbe. Ezek ugyanis a magas sótartalmukból kifolyólag fél évet bőven kibírnak szobahőmérsékleten is.

Csokoládé: A legnagyobb eretnekség amit valaki a csokoládéval tehet, az a hűtős tárolás. Az édesség színét, ízét, állagát is megváltoztatja a hideg, ráadásul a kakaóvaj csak úgy vonzza magába a nedves környezetben lévő szagokat. Így történhet meg, hogy a hűtőbe rejtett felbontott tábla egy kis halas, sajtos aromatikát kap. Ráadásul élvezhetetlenné válik a hidegben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?