Az ünnep idején a korábbi évek tapasztalata szerint 100-150 millió darab tojás fogy, ami 4-7 százaléka a körülbelül 2,3 milliárd darabos éves mennyiségnek. Ebből 480-520 millió darab, 21-22 százalék import. Az 1,15-1,2 milliárd darabos belföldi termelésnek csaknem felét az üzemi termelés adja, míg 28 százaléka, csaknem 600 millió darab a háztáji - írták.
Hozzátették, hogy az ellátás biztonságához mindegyik tartástechnológiára szükség van, hiszen csak így elégíthetők ki a vásárlói igények. A kereslet évek óta nő, az átlagos fejenkénti fogyasztás 2013 és 2019 között 214 darabról 243 darabra nőtt.
A szövetség szerint a magyar termelők alkalmazkodtak a csaknem egy éve tartó járványhelyzethez. Azt írták, a rendkívüli helyzet erősítette a keresletet, miután a fogyasztók a járvány hatására egyre inkább a megfizethető, tápanyagdús élelmiszerek felé fordulnak. A közlemény a jövő élelmiszerének nevezi a tojást, mivel ez az egyik legolcsóbb, és leginkább fenntartható módon előállítható fehérje- és vitaminforrás, teljes értékű táplálék.