Az EU ugyan engedélyezte, hogy élelmiszerként hozzák forgalomba a jövőben a lisztbogár lárváját, de a döntést Magyarország ellenezte. Nagy István azt mondta, az agrártárca még vizsgálja, biztonságos-e a rovarfehérje - írja a Blikkre hivatkozva a 24.hu. Az agrárminiszter az elutasítást azzal magyarázta, hogy a közvélemény-kutatások szerint a magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni. Kiemelte, hazánk rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik, nem szorulnak rá az emberek a kukacevésre.
Amíg az alternatív fehérjék kérdéskörében nem kapnak minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig a magyar fogyasztók érdekében, ellenezni fogják a rovarfogyasztást. Nagy István jelezte, megjelenhetnek termékek magyar üzletekben, mert az engedély az EU egészére szól, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szigorúan ellenőrzi a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenését, illetve a tájékoztatást az összetevőkről és az allergiás reakció kockázatáról. Azokat a termékeket, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak, kivonják a forgalomból, az engedély nélküli forgalmazás pedig hamisításnak minősülhet. Az agrárminiszter azt mondta, már kóstolt rovarból készült ételt, de úgy érzi, nem veszít semmit, ha ezt kihagyja az életéből.
A hollandok, a svájciak, a britek, a belgák, a dánok már évek óta árulják ezeket a élelmiszereket. A lárvák felhasználása fehérjeforrásként kisebb költséggel, hulladékkal és üvegházhatással járhat.