Húsvét előtt azért kerestük meg a Tojásszövetséget, hogy megtudjuk, lesz-e elég tojás, illetve lesz-e elég hazai tojás az ünnepre, és ha igen, mennyiért. Dr. Molnár Györgyi akkor azt mondta, hogy a tojás idei árai valahol ott vannak, mint 2020-ban, vagy valamivel alatta. Ahogy a szakember fogalmazott, ez azért nagyon fájdalmas, mert az elmúlt hónapokban óriásit emelkedtek a takarmányalapanyag-árak és a takarmányárak, és sajnos még ennek a tendenciának a folytatódása várható.
A szakember elmondta, hogy lényegében húsvét óta nem történt semmiféle változás a tojás csomagolóhelyi árát illetően, ráadásul 2020-as év azonos időszakához képest is alig 0,71%-kal emelkedtek a tojásárak. Tavaly a 21. héten az M-es méretű tojásokért a csomagolóhelyeken 25,22 forintot adtak, míg idén ugyanezen időintervallumban 25,39 forintért vették át az ilyen méretű tojásokat.
- mutatott rá dr. Molnár Györgyi.
A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára elmondta, hogy már az elmúlt év végén is eszméletlenül megemelkedtek a takarmányárak, és ez a tendencia idén is folytatódott. A szakértők szerint minimum 30%-kal drágábbak a takarmányok, mint egy évvel korábban, márpedig a tojáságazatban az előállítási a költségek mintegy 70%-át a takarmány teszi ki, erre jönnek még rá a szortírozási, csomagolási és szállítási költségek. A tojástermelés ma Magyarországon abszolút az önköltség alatt van, emelte ki dr. Molnár Györgyi, és hozzátette, hogy a szakértői előrejelzések azt mutatják, hogy 2020 második félévéhez képest 2021 második félévére 150%-os takarmányár-emelkedés várható, bár ez a prognózis még az idei búza- és kukoricatermés függvényében még változhat.
A szakember beszélt arról is, hogy az ágazatban még erősen érezhető a koronavírus-járvány hatása, és nem tudni, ez mikor kezd el csökkenni. Dr. Molnár Györgyi szerint korábban nem tapasztalt elkeseredettség uralkodik az ágazatban, többen azon gondolkodnak, hogy végleg felhagynak a tojástermeléssel. A Tojásszövetség titkára elmondta, hogy már több mint két hónapja kínlódnak a termelők, és az elkövetkező hónapok sem adnak okot a bizakodásra, mert a nyári időszak sem épp a magas árakról szokott szólni. Dr. Molnár Györgyi úgy látta, húsvétkor a kereslet és a kínálat körülbelül egyensúlyban volt az Európai Unióban, és a termelők mindenütt arra számítottak, hogy az ünnep után jön a jó idő, kinyitnak a szállodák, és újraindul a HoReCa-szektor. Ez azonban csak Magyarországon következett be, Európában nem. Az EU-ban ebben az időszakban többlettermelés volt tojásból, ami szintén hatással van az árakra. A szakember elmondta, mindenki abban reménykedik, hogy június közepén beindul a turizmus, és ezzel vélhetőleg nemcsak keresleti elmozdulás lesz, hanem az árak is meg fognak indulni fölfelé.
- jelentette ki dr. Molnár Györgyi.