Áremelést követelnek a tojástermelők Magyarországon

Áremelést követelnek a tojástermelők Magyarországon

agrarszektor.hu
Növekednie kell ősztől az áraknak a hazai étkezésitojás-piacon, mert az utóbbi időszak árcsökkenései miatt fenntarthatatlanná vált a termelés - hangsúlyozza a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Minden piaci szereplő érdekeit az szolgálná, ha az elmúlt hónapokban tapasztalt hullámzás helyett végre stabilitás jellemezné a tojásárakat.

Nem tartható fenn tovább a jelenlegi körülmények között az étkezésitojás-termelés, annyira alacsony termelői és csomagolóhelyi árak alakultak ki mára a hazai piacon - hívja fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége közleményében. A gazdálkodók tisztában vannak azzal, hogy a nyári időszak kereslet- és forgalomcsökkenése a tojásárakra is kihat, de az utóbbi időszak kedvezőtlen árváltozásai ma már a tojástermelés fenntarthatóságát veszélyeztetik. Bár inputoldalon az inflációs nyomás a tojáságazatban is mérséklődhet, a termelési költségek csökkenésére sajnos nem lehet számítani, miközben bevételi oldalon a tojásárak az utóbbi időszakban jelentősen estek - írja közleményében a Baromfi Termék Tanács.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezt indokolhatja az is, hogy a termelőknek a következő időszakban kell megvásárolniuk, illetve lekötniük takarmányszükségletük nagy részét, amelynek beszerzési és finanszírozási költségei a szélsőséges időjárás miatti terménydrágulás hatására érzékelhetően emelkedhetnek. A szövetség szerint a tojástermelők helyzetét rontja, hogy a kormány - többszöri kérés után - hiába helyezte hatályon kívül a közelmúltban azokat a rendeleteket, amelyek direkt módon szabályozták a kínálattal és az árképzéssel kapcsolatos kereskedői magatartást, a fogyasztói tojásárak ennek ellenére sem nőttek. Így mára az a helyzet állt elő, hogy a termelői árak csökkenésével a kereskedők hasznát tulajdonképpen az állattartók fizetik meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy az árak jelentős ingadozása egyértelműen káros a hazai tojásszektorban - húzza alá a szövetség. Ezért minden ágazati szereplő érdekeit az szolgálná, ha a termelők és a kereskedők között olyan hosszú távú megállapodások születnének, amelyek hullámzás helyett árstabilitást teremtenének és garantálnák a hazai termelés kiegyensúlyozottságát a tojáspiacon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?