A 2020. évi meggytermés gyenge közepes szinten alakult: a betakarított és piacra kerülő mennyiség 54 ezer tonnát tett ki - derül ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elemzéséből. Számottevő minőségi károk alakultak ki az extrém sok júniusi csapadék miatt. Ennek következtében - a FruitVeB becslése szerint - a termés mintegy 10%-át (jellemzően a szétrepedt Érdi bőtermőt és az erősen glöospórium-fertőzött fürtös meggyeket) a földre kellett lerázni, így közel 6 ezer tonna maradt hasznosítatlanul. Mindezzel együtt a "fán lévő" termés közelített a 60 ezer tonnához. Az előző évi meggytermés ezáltal kb. 20%-kal maradt el a sokéves átlagnak tekinthető 70-75 ezer tonnás mennyiségtől és mindössze 2/3-a volt a legjobb évjáratok 80-90 ezer tonnás termésének.
Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.
A FruitVeB 2020. évi, szezon előtti termés- és piaci prognózisában a várható termés mennyiségét a 45-55 ezer tonnás sávba becsülte, felhívva arra a figyelmet, hogy a rendkívül heterogén termés igen megnehezíti a becslést. Utólag megállapítható, hogy a betakarított és piacra kerülő mennyiség tekintetében a prognózis jó pontosságú volt, ellenben a "fán lévő" termés a prognosztizáltnál valamivel nagyobbnak bizonyult, bár az időjárási károk éppen az előre jelzett intervallum fölötti mennyiséget tették tönkre.
A termelői árak döntően a várakozásoknak megfelelően alakultak. A szezon előtt kiadott árprognózisban 200-280 Ft/kg nettó termelői árat várt a FruitVeB, I. osztályú, konzerv- és hűtőipari alapanyagra vetítve, a feldolgozó üzembe beszállítva. A szezon jellemzően 250-280 Ft/kg nettó termelői árakkal indult, majd július elején 210-230 Ft/kg-ra mérséklődött. Ezt követően közel egy hétig a 160-200 Ft/kg intervallumban tartózkodott, ami meglepte a piaci szereplőket is. A jelentős árcsökkenés nem azzal állt összefüggésben, hogy a vártnál jóval nagyobb lett volna a termés. Inkább annak volt tulajdonítható, hogy a sok csapadék a tárolhatóság és a feldolgozhatóság szempontjából sokat rontott az alapanyag minőségén, így az üzemek mindössze 2-3 napnyi készlettel tudtak működni. Ennek következtében július első dekádjában nem tudták lekezelni az egyébként nem nagy, de így is feltorlódó termést.
A meggytermés értékesítési irányonkénti hasznosítását jellemezve a következő főbb megállapítások tehetők:
- A legjelentősebb felvevőnek számító belföldi konzervipar a normál évjáratok 32-35 ezer tonnás alapanyag-mennyisége helyett mindössze 25,5 ezer tonnát tudott vásárolni. Ez 20%-kal marad el a szokásos mennyiségtől, ami a rossz minőséggel (feldolgozhatósággal) és az ehhez képest - a feldolgozó szemszögéből - magas árakkal van összefüggésben. A kihozatali mutatók 5-8%-kal voltak rosszabbak az átlagostól.
- A hűtőipar mindössze szűk 2/3-át vásárolta fel a szokásos mennyiségnek, kénytelen volt óvatosan kezelni a rossz feldolgozhatóságú meggyet, félve attól is, hogy később a lengyelek jobb minőségű és olcsóbb alapanyagból gyártott fagyasztott késztermékével nem fog tudni versenyezni a piacon.
- A léipar ellenben a szokásosnál jóval nagyobb mennyiséget vásárolt fel, köszönhetően annak, hogy bőséggel állt rendelkezésre repedt, hasadt - a konzerv- és hűtőipar számára használhatatlan - minőségű meggy. Az árak az 50-60 Ft/kg szinten mozogtak.
- Az export értékesítésünk aggasztó adatokat mutat. A 2018-2020. években mindössze évi 11-13 ezer tonna meggyet voltunk képesek exportálni (korábban ennyit szállítottunk csak Németországba), jóllehet a megelőző években (2015-2017) évi 20-24 ezer tonna közötti mennyiség került a külpiacokra. A nagyon jelenős - de remélhetőleg csak átmeneti - piacvesztés a sok csapadék miatti rossz, illetve bizonytalan minőséggel van összefüggésben.
Fentiek alapján megállapítható, hogy a kedvezőtlen időjárás (tavaszi fagykárok, júniusi csapadékkárok) miatt nem csak a magyarországi meggytermés csökkent jelentősen, hanem a piacaink is szűkültek gyakorlatilag minden piaci szegmensben. A jövőre nézve ez a folyamat meglehetősen aggasztó, amit csak a termelés hatékonyságának és szervezettségének növelésével, a termésbiztonság fokozásával, továbbá piaci szereplők közötti együttműködés növelésével tudunk visszafordítani.