A csátaljai baromfitartóba még mezőgazdász nagyapja oltotta bele az állatok iránti elköteleződést, így bár a pénzügyes vállalkozó szülők igyekeztek a sajátjukéhoz hasonló irányba terelgetni fiukat, az "eltérítő hadművelet" csak rövid ideig volt működőképes - olvasható a HelloVidék oldalán. A közgazdasági iskola elvégzését követően nem sok idő telt el, míg Kajtár Tamás sportoló életéből fakadóan az egészséges életmód és táplálkozás irányába fordult, ezzel párhuzamosan pedig kis egyedszámmal megkezdte a baromfitartást. Jó boltnak nem kell cégér alapon erre idővel az ismerősök is felkapták a fejüket, az érdeklődés és a kereslet nőttön-nőtt, míg végül két családtag bevonásával három éve a Kajtár Baromfifarm képében öltött testet a csátaljai vállalkozó gyerekkori álma.
- mesélte a kezdtekről Kajtár Tamás.
A közel egy hektáros területen, egy gyümölcsös kellemes hűvösében kapirgászik 2-3 ezer szárnyas, akik a 20 hektárnyi területen termesztett saját takarmányból, többek között árpából, búzából és kukoricából lakmároznak rövid, ámde annál boldogabb és természetes közegükben töltött életük során. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy Tamásék a szárnyasokat (csirke, kakas, kacsa, liba, pulyka) előnevelten, pihetollas, 2-3 hetes korukban veszik át, mert így feleakkora területet és törődést igényel a farm. Az évszakoktól függetlenül munka így is bőven akad: most kezdődik az aratás szezonja és hetente háromszor a dolgoznak a saját vágóhídjukon is.
- mondta el a saját vágóhíddal kapcsolatban Kajtár Tamás.
A fiatal vállalkozó vesszőparipájává vált, hogy a helyieknek is tudjanak munkát adni, így húga és sógora mellett már 8-9 helyi és környékbeli asszonynak is kijut a telep kínálta feladatokból. A több ezres egyedszámnál és a heti háromszori szállításnál pedig bőven akad tennivaló. A műszak minden egyes nap 5 órakor indul, amikor is Tamás és sógora összetereli a vágásérett egyedeket, amik a részben gépesített vágóhíd után néhány órára a hűtőbe, majd onnan a gyors szállítást követően a megrendelőkhöz kerülnek. Miközben a férfiak foglalkoznak az állatokkal, segédkeznek a vágásban, végzik a csomagolást és szállítást, addig Tamás húga a könyvelést, az adminisztratív és marketing teendőket látja el. Bár sokszor megkapják kérdésként, hogyan tudnak családként jól együttműködni, a csátaljai vállalkozó szerint a közös cél érdekében az időnkénti összezörrenéseket mindig meg tudják beszélni, így az összetartás és a bizalom soha nem vész el.
Kajtár Tamás elmondása szerint se korábban, se most nem foglalkoznak a potenciális konkurenciával, mert azt nem tartják előbbre vivő üzletpolitikának. Magyarországon nagyon kevesen vannak, akik ezzel és ilyen minőségben foglalkoznak. Ezek mellett vannak még a nagyok, ők viszont nem számítanak konkurenciának, mert ott az ár és a mennyiség a fő szempont, ezért nem ugyanaz a vásárlóközönségük - fejtette ki véleményét a versenytársakkal kapcsolatban a csátaljai baromfitartó. Kajtár Tamás kiemelte, hogy náluk nincs szakmaféltés, ezért ha valaki eljön azért hozzájuk, mert ilyesmivel szeretne foglalkozni, mindent megmutat neki.
- jelentette ki Kajtár Tamás.
A HelloVidék kérdésére Tamás elárulta, szerinte azért növekszik még mindig a kereslet a Kajtár szárnyasok iránt, mert kívülről is érződik, hogy a vállalkozásukat szívből építik. Meggyőződése, hogy egy hús akkor lesz finom és jó minőségű, hogyha az állat jól érzi magát, valamint a természetben, kedvére kapirgálva, a füvet csipegetve tölti aktívan napjait, amire náluk, a gyümölcsösben minden lehetőség adott. Az antibiotikum és növekedésfokozó szerek helyett ők a saját készítésű takarmányra esküsznek, a visszajelzések alapján pedig mindez a vásárlóközönségnek is kedvére való.
Kajtár Tamás beszélt arról is, hogy egyre több vásárlójuk van, akiknek a 99%-a visszatérő. Sokan mondják azt, hogy 20-30 éve nem ettek már ilyen szárnyas húst, vagy hogy az íze a gyerekkorukat idézi vissza. Természetesen nem minden visszajelzés pozitív, megesik, hogy hibáznak, vagy másra számítanak a megrendelők. Sokan a bolti felfújt csirkéhez vannak hozzászokva, ami nagyon lágy, puha, és néhány perc alatt készre lehet főzni, sütni. Ezért ők mindig figyelmeztetik a vásárlókat, hogy készüljenek fel, mert ezeket a szárnyasokat nem ugyanúgy kell elkészíteni.
A kistermelőket érintő, 2021. május 22-e előtt hatályos jogszabályok miatt a bács-kiskuni települések mellett a telephelytől csak 40 kilométer sugarú körben tudták teríteni a kínálatot, így rendszeresen szállítottak Mohácsra, Szekszárdra, valamint Budapestre, ahol egy külön célcsoport, a hisztaminérzékenyek is megtalálták őket. Általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb ideig érlelnek egy élelmiszert, annál magasabb lehet annak hisztamintartalma, ezért a feldolgozott húsok és konzervek eleve tiltólistára kerülnek az intoleránsaknál, de még a nagyüzemi húsfeldolgozóknál is rezeg a léc, mennyi idő alatt jut el az áru ténylegesen a fogyasztóhoz. Ez egy újabb lehetőség a kistermelőknek, mivel ők a gyors vágás és szállítás miatt a lehető legrövidebbre csökkentik az értékesítési időt, így minimalizálva a friss termékben felhalmozódó hisztamin mennyiségét.
A jövőt illetően Kajtár Tamás elárulta, hogy a keresletük folyamatos növekedése miatt folyamatosan bővíteniük kellett a telephelyüket. Az idei év május 22-től a kistermelőknek engedélyezett országos értékesítésből kifolyólag hamarosan a pécsiek, a kecskemétiek és a szegediek is várhatják a friss Kajtár-szárnyasokat.
- zárta gondolatait Kajtár Tamás.