Ömlik az import szilva az országba: nem is hinnéd, honnan jön a java

Ömlik az import szilva az országba: nem is hinnéd, honnan jön a java

agrarszektor.hu
Az előző évek gyengébb eredményei után idén kiegyensúlyozott, normális termésre számíthatnak a magyar szilvatermesztők. A szakértők szerint a hazai szilvatermés 40-50-60 ezer tonna körül mozoghat 2024-ben. Ennek közel 60 százaléka ipari felhasználásra fog kerülni, de lesz elég az exportra is. Európa nagy szilvatermesztői közül mind a németeknél, mind a lengyeleknél komoly visszaesés várható a termésben. Amíg a spanyolok és a hollandok növelni tudták az exportjukat, az olaszok kénytelenek voltak csökkenteni a szállításaikat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon 2023-ban mintegy 6,9 ezer hektárról 37,3 ezer tonna szilvát takarítottak be, míg 2022-ben mindössze 34,9 ezer tonna termett itthon. Szakértők szerint az idei évben - termesztőkörzetenként és fajtánként eltérő mértékben - fagykár, szárazság, aszály csökkentette az előzetesen várt termést. Az év során általában jellemző volt, hogy a természet 2-3 héttel előrébb járt, mint szokott, és ez a trend ősszel sem tört meg, hiszen a szilva betakarítása a megszokottnál körülbelül 14 nappal korábban kezdődött - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb jelentésében.

Magyarországon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és FruitVeB közös körképe alapján normál, kiegyensúlyozott termés várható idén, az elmúlt 4 év átlagához viszonyítva kedvezőbb termésmennyiséggel lehet számolni. Amint arról az Agrárszektor is beszámolt, a két szervezet augusztusban kiadott jelentése szerint idén nagy valószínűséggel 50-60 ezer tonnás szilvatermés várható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a szilva termőterülete az elmúlt években enyhén csökkent, a termelés ugyanakkor egyre inkább az intenzív, kézi szedésre alkalmas ültetvények irányába tolódik el. A 2024-es területalapú támogatási adatok szerint mintegy 5848 hektáron termesztettek itthon szilvát a gazdálkodók. A legnagyobb termesztőkörzet továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található, a második helyen Bács-Kiskun vármegye szerepel, de Pest vármegyében is jelentős szilvaültetvények találhatók.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI elemzésében jelezte, a hivatalos statisztikák szerint Magyarországon a friss szilva kivitele az elmúlt három évben 2,8-3,5 ezer tonna között mozgott, míg az importált friss szilva 1,1-1,4 ezer tonna között alakult a megfigyelt időszakban. A friss szilva külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2023-ban: a 2,81 ezer tonnás szilvaexport meghaladta az importot, amely csak 1,19 ezer tonnát tett ki. A kivitel főleg Szlovákiába és Csehországba irányult. Az idei év első hat hónapjában 309,2 tonna szilva érkezett Magyarországra, az is döntően Spanyolországból és Hollandiából. Ez egyébként 15%-kal több, mint az előző esztendő azonos időszakában. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi szilva termelői ára (470 forint/kilogramm) 8%-kal volt magasabb a 28-39. héten az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Unióban visszaesett a termelés

Németország statisztikai hivatalának (Destatis) előrevetítése szerint 2024-ben Németország szilvatermése 37,11 ezer tonna körül várható, ami 15,3%-kal maradna el a 2023-ban betakarított 43,8 ezer tonnás volumentől. Tízéves átlagban 45 ezer tonnát takarítottak be, így a 2024. évi termés ettől 17,6%-kal, 7,9 ezer tonnával lenne kevesebb. Németországban mintegy 4,12 ezer hektáron termesztenek szilvaféléket, ám idén elsősorban a késő tavaszi fagyok és a csapadékos tavaszi időjárás okozott gondokat az ültetvényekben. A két szilvatermesztés szempontjából legfontosabb tartomány közül Baden-Württembergben 21,7 ezer tonna körüli termésre számítanak, ami 30%-os növekedést jelent a tízéves átlaghoz képest, míg a Rajna-vidék-Pfalz tartományban 6,6 ezer tonna mennyiség várható. Ez viszont 40%-os csökkenés az elmúlt tíz év átlagához képest. Németországban a helyi termelésű szilva mellett nagyon erős a magyar és a szerb tételek jelenléte a piacokon és a boltokban.

A lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) adatai szerint Lengyelországban a szilva termése az idén 106,2 ezer tonna lesz, ami 17%-kal kevesebb az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Az EU belső piacán a friss szilva legnagyobb exportőre Spanyolország volt 2023-ban, majd Hollandia és Olaszország következett a sorban (Eurostat). Az idei év első hat hónapjában Hollandia az előző év azonos időszakához képest 7%-kal több, 24,5 ezer tonna szilvát értékesített, míg Spanyolország 9,1 ezer tonna, a korábbinál 10%-kal több szilvát értékesített az unió piacán. Árnyalja a képet, hogy Olaszország mintegy 25%-kal, 669 tonnára csökkentette szállításait.

Az Eurostat adatai szerint az unió külkereskedelmi egyenlege friss szilva tekintetében negatív volt 2023-ban: 69,9 ezer tonna export állt szemben 114,4 ezer tonna importtal. Az Európai Unióba szállított friss szilva mennyisége 16%-kal 39,6 ezer tonnára emelkedett 2024 első fél évében az egy évvel korábbihoz képest. A közösség határain kívülről a Dél-afrikai Köztársaságból a korábbinál 2%-kal több, összesen 28,8 ezer tonna szilva érkezett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?