A Gyermelyi tésztagyár idén ünnepli 50. születésnapját, miután 1971 szeptemberében kezdődött meg a termelés a Komárom-Esztergom megyei településen.
- emelte ki beszédében a Gyermelyi Zrt. elnök-igazgatója. Tóth Béla elmondta, a tészta mellett lisztet és tojást is értékesítő, jelenleg több mint 500 főt foglalkoztató Gyermelyi Vállalatcsoport tésztagyára kezdetben 65 embernek adott munkát. Kihangsúlyozta: az utóbbi évtizedben a cég dinamikusan fejlődött, amiben nagy szerepet játszottak az uniós és hazai forrásból kapott állami támogatások.
- mondta Dr. Nagy István agrárminiszter. Hozzátette: a fejlesztések folytatódnak, a tervek szerint tavasszal átadásra kerülő harmadik malomkomplexum kiépítése 5,5 milliárdos beruházásból valósul meg. Annak kapcsán, hogy a vállalatcsoport termékei előállítására egy teljesen zárt vertikális integrációt működtet, kiemelte: az alapanyagbeszerzési integráció több mint 200 búzatermelő partnerén keresztül több ezer családnak nyújt biztos hátteret.
Horst Galli, a Gyermelyi Zrt-nek gyártási technológiát évtizedek óta beszállító svájci Bühler AG Tésztaipari üzletágának régiós vezetője elmondta: tervek szerint a jövő tavaszra elkészülő, napi 300 tonna kapacitású harmadik malom gyártási technológiáját is a Bühler AG biztosítja.
Pósfai Csaba, a Gyermelyi Zrt. tésztagyár igazgatója elmondta: a legmodernebb csúcstechnológiával rendelkező, teljesen automatizált tésztagyárban ma már 118 ember dolgozik három műszakban. Két tésztagyártó csarnokban összesen 6 gyártósor működik, amellyel egy óra alatt 13,5 ezer kg terméket tudnak gyártani. A 13 csomagoló sor közül négyben visszazárható blokkatasakos terméket tudnak előállítani, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet. Jelenleg 339 tésztacikket gyártanak, idén több mint 25 új cikket vezettek be. Utóbbiak közül kiemelte a teljes kiörlésű durumbúzából készült termékkört, illetve a Gyermelyi 2 tojásos durumcsaládot.
Címlapkép forrása: MTI Fotó: Krizsán Csaba