A pontyfélék családjába tartozó hal finom, ízletes húsa miatt közkedvelt. A széles kárásznak azonban sok apró szálkája van, amely könnyen megakadhat az ember torkán, és húsának ipari feldolgozását is megnehezíti.
A kutatócsoport több mint 1600 jelölt között találta meg azt a kulcsfontosságú gént, amely az izomközi szálkák kialakulásáért felelős, és génszerkesztési technológiával tenyésztette ki az új fajtát. A kutatócsoport tavaly már egy olyan generációt tenyésztett ki, amely képes az új genetikai tulajdonságokat átadni az utódoknak, és ugyanolyan normálisan fejlődik, mint a közönséges ponty. A Kínai Tudományos Akadémia szakértői szerint ez az előrelépés jelentős áttörést jelent a pontyfélék minőségének javításában. Reményeik szerint más, ehető édesvízi halak apró szálkáinak problémáját is meg tudják majd oldani, és ez nagy hatással lesz jövőbeli halfogyasztásra.
Kihívások előtt a magyar agrároktatás: nincs mese, ezt meg kell ugrani
A robotizáció, a technológiai újítások új kihívásokat jelentenek mind a tanulóknak, mind az oktatóknak.