Az amerikai Good Meat cég szerint a bioreaktorok évente több mint 13 ezer tonna csirkét és marhahúst termelnének. Sejtbankokból vagy tojásból vett sejteket fognak használni, így a húshoz nem kell levágni semmilyen állatállományt. Jelenleg körülbelül 170 vállalat dolgozik az úgynevezett tenyésztett húson világszerte, amely laboratóriumban növesztett húst jelent. A Good Meat azonban az egyetlen olyan vállalat, amely megkapta a hatósági engedélyt a termékének lakossági értékesítésére és 2020 decemberében már elkezdett ilyen típusú csirkét felszolgálni Szingapúrban - írja az Origo.
Számos tanulmányban olvashattuk már, hogy a csirkék, a szarvasmarhák és más haszonállatok tartása káros hatással van a környezetre a metánkibocsátás, a vízhasználat és az erdőpusztulás miatt. A tudósok szerint a hagyományos húsfogyasztásnak drámai mértékben le kell csökkennie ahhoz, hogy képesek legyünk legyőzni az éghajlati válságot. A laborhús hívei azt állítják, hogy a termék mind érzetben, mind ízben ugyanazt nyújta, mint hagyományos társai, csak épp jóval kevesebb környezeti hatással jár A bioreaktorok négy emelet magasak lesznek, tehát sokkal nagyobbak, mint bármelyik eddig épített. A tervek szerint 2023 elején kezdik meg a termelést, amivel ez lesz a mai napig telepített, legnagyobb húsbioreaktor.
- írja a lap.