Az Egyesült Államokban minden háztartás 48 tonna üvegházhatású gázt termel, és az élelmiszerek háztartásonként körülbelül 8 tonna kibocsátásért felelnek, ami a teljes kibocsátásnak körülbelül 17%-át teszi ki. Új felmérések szerint az állattenyésztés az emberi kibocsátás feléért felelős - olvasható az Index oldalán. A legnagyobb környezetterhelést a hús, a sajt és a tojás rója a bolygóra, a gyümölcsök, zöldségek, babok és diófélék relatíve sokkal kisebb kárt okoznak. Ez sokak szerint egyenesen azt jelenti, ha mindenki inkább vegetáriánus módon étkezne, azzal csökkentené saját szénlábnyomát, és bónuszként a vízfogyasztást is, mert a vegetáriánus étrendhez körülbelül fele annyi víz kell, mint a hús alapúhoz.
Az egyes élelmiszerek egy kilogrammja által termelt üvegházhatású gázok kibocsátása alapján a topon a bárány áll, aminek tenyésztése és feldolgozása a legtöbb szén-dioxid-termeléssel jár. Ezt követi a marha, a dobogó harmadik fokára pedig a sajtok kerültek. Ezeket követi a sertéshús, a halfarmon nevelt lazac, a pulyka, a csirke, a tonhalkonzerv és a tojás, a "legrosszabb 10 élelmiszer" listáját pedig a burgonya zárja.
Az Amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport felmérése emellett azt is megmutatta, hogy mennyi egy adott élelmiszer szén-dioxid-kibocsátása, és azt is, hogy az előállítás mennyi autóútnak felel meg. Például 101 kilométert kell autózni ahhoz, hogy ugyanolyan károsanyag-kibocsátást termeljen az ember, mintha egy kilogramm marhahúst fogyasztana el. Ezen számítások alapján a legrosszabb forgatókönyv tehát az, ha valaki lemegy a Balatonra marhát enni, vagy feljön a Balatonról Budapestre csevapcsicsázni, vagy micset enni, ami lényegében ugyanaz.
A szénlábnyom redukálása miatt tehát jobb, ha kevés hússal él az emberiség, de az ajánlások között szerepel a sokáig tartó főzés helyett a párolás, a sok nyers étel fogyasztása, a bio- vagy ökológiai gazdálkodásból származó ételek fogyasztása. Ugyanis az ökológiai gazdálkodás módszerei sokkal kevésbé terhelik a környezetet, mint a hagyományos módszerek. A bioételeket termékeny, tápanyaggazdag talajon termesztik, az állatállomány természetes tartásban van. Ugyanilyen fontos továbbá az, hogy a környezetvédelem és az ember egészségének érdekében ne vegyen sok készételt, helyben vásároljon, és kerülje a fagyasztott és konzervtermékeket. A pénzmegtakarítás és a szénlábnyom csökkentésének nagyszerű módja továbbá, ha az ember saját gyümölcsöt és zöldséget termeszt az erkélyén, vagy a kertjében.