Célkeresztbe kerül a marhahús is: szigurú ellenőrzés jön az EU-ban

Célkeresztbe kerül a marhahús is: szigurú ellenőrzés jön az EU-ban

agrarszektor.hu
Az erdőirtás visszaszorítását célzó új európai uniós szabályozás miatt, visszakövetnek majd minden az EU-ba belépő termékekhez felhasznált nyersanyagokat egészen a származási helyükig. Minden olyan az unióban, vagy azzal üzletelő vállalat érintett, amelyek termékei például gumit, pálmaolajat, kakaót vagy kávét tartalmaznak, de a marhahús is célkeresztbe került. Az új szabályok december 30-án lépnek életbe.

Az EU célul tűzte ki az erdőirtás 10 százalékos visszaszorítását és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését legalább évi 32 millió tonnával - írja a VG. Mindezek miatt portfóliójuk felülvizsgálatára kényszerülnek a befektetők az erdőirtás visszaszorítását célzó új európai uniós szabályok miatt.

Az erdőirtással és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos politikának nem megfelelő vállalatok azt kockáztatják, hogy az EU Erdőirtási Rendeletében (EUDR) előírt átvilágítási követelményekkel néznek szembe 

- mondta Luke Sussams, a Jefferies vezető elemzője. Hozzátette: az érintett vállalatok között szerepel a DN Automotive, a Hankook Tire and Technology, a Kuala Lumpur Kepong Berhad, a Nexen Tire, a Golden-Agri Resources, a Darling Ingredients és az SD Guthrie Berhad.

Az EUDR megköveteli a vállalatoktól, hogy visszakövethetők legyenek az Európai Unióba belépő termékekhez felhasznált nyersanyagok egészen a származási helyükig. A vállalatoknak dokumentálniuk kell, hogy áruikat nem kiirtott területekről származó áruk felhasználásával állították elő, s hogy nem sértették meg az emberi jogokat. Az ilyen ellenőrzéseknek egészen 2020. december 31-ig kell visszamenniük, és ennek elmulasztása súlyos bírságokhoz vezethet. 

Vállalatok és kormányzati tisztviselők - köztük a washingtoni adminisztráció is - arra kérték az EU-t, hogy halasszák el a rendelet elfogadását, a széles hatályára hivatkozva. Az EU azonban eddig nem volt hajlandó a bevezetés módosítására, vagyis az új szabályok december 30-án lépnek életbe, a kisvállalkozások számára hat hónap türelmi idővel.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?