Ma Magyarországon megközelítőleg 900 hektáron termelnek frisspiaci sárgarépát, a főbb termesztőkörzetek Csongrád-Csanád, és Bács-Kiskun vármegyékben találhatóak. Bár az elmúlt másfél évtizedben a termőterület megközelítőleg 10-15%-kal csökkent, ezt kompenzálta a termelés színvonalának emelkedése - mondta el az Agrárszektornak Varga István, a FruitVeB zöldségtermesztésért felelős alelnöke. A termőterület csökkenése leginkább arra vezethetők vissza, hogy a kistermelők, családi vállalkozások felhagynak a termesztéssel, sokszor épp a generációváltás miatt. Akik a piacon maradtak, azok az egyre nagyobb cégek. A szakember szerint azt viszont mindenképpen ki kell emelni, hogy Magyarországon csak öntözött területen folyik termesztés, és főleg mikroöntözéssel, ami jelenleg az egyik leghatékonyabb öntözési mód. Ennek az öntözési módnak köszönhetően a terméseredmények alapvetően Európában sem vall szégyent a magyar sárgarépa.
A terület növekedést akadályozza a sárgarépa vetésforgóra való érzékenysége, hiszen minimum 5 éves vetésforgóban termelhető biztonságosan: ez azt jelenti, hogy adott gazdaságnak legalább a vetésterület ötszörösével kell rendelkezni a biztonságos termesztéshez, de ez alapvetően igaz a többi zöldségfaj esetén is
- mutatott rá Varga István.
A FruitVeB alelnöke beszélt arról is, hogy az országban évente körülbelül 50-80 ezer tonna sárgarépa terem, ami megközelítőleg 10 hónapra elegendő, ugyanakkor az import sárgarépa folyamatosan jelen van a kiskereskedelmi láncokban. Magyarországon főleg szlovák, holland és osztrák sárgarépa kerül forgalomba, a korai időszakban pedig jellemzően az izraeli és az olasz zöldség bővíti a kínálatot. A magyar sárgarépa főleg Szlovákia és Románia piacán jelenik meg, illetve a kiskereskedelmi láncok logisztikai központjain keresztül kerül a környező országok polcaira.
Stabilan a legnépszerűbbek közé tartozik
A sárgarépa Magyarországon és az Európában is a top5 zöldség közé tartozik. Három fő zöldségnövény van ugyanis, aminek a termesztése folyamatosan emelkedő tendenciát mutat: ezek a sárgarépa, a vöröshagyma és a paradicsom. Ez pedig így lesz még a következő 25-30 évben
- hangsúlyozta Varga István.
A FruitVeB alelnöke kérdésünkre azt is elmondta, hogy a sárgarépa egyik nagy előnye más zöldségekkel szemben, hogy a termelési folyamatok jól gépesíthetőek, és a termesztéshez minimális munkaerőre van szükség. Ez is főleg a gépkezelőket és a csomagolóüzemek személyzetét jelenti.
A 2022-es évet a magyar termelők is megérezték
Varga István beszélt arról is, hogy a sárgarépa árát 2022-ben több tényező alakította: a termelési költségek 30%-kal, a post harvest költségek pedig 20%-kal növekedtek, márpedig ezek a tételek a fogyasztói ár mintegy 35-40%-át teszik ki. A legnagyobb növekedést az energiaárak okozták, ami a feldolgozás és a tárolás, hűtés során jelentkeztek. A szakember beszélt arról is, hogy az aszály 2022-ben 30% körüli terméskiesést eredményezett, és ez erős keresleti piacot hozott létre az európai kontinensen.