Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.07.21. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.07.21. péntek

agrarszektor.hu
A felhőzet kelet felé terjeszkedik, de legalább pár órára szinte mindenütt, délen, délnyugaton pedig több órára is kisüthet a nap - derül ki az Agrárszektor pénteki (2023.07.21.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2023.07.21.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.07.21.) napon.

2023.07.21. péntek: A felhőzet kelet felé terjeszkedik, de legalább pár órára szinte mindenütt, délen, délnyugaton pedig több órára is kisüthet a nap. Többfelé, akár egynél több hullámban is várható zápor, zivatar, illetve északon eső is. Erős, viharos széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek.

A csúcshőmérséklet 24 és 34 fok között alakul, hűvösebb a tartósabban csapadékos északi, északkeleti részeken, melegebb a déli határ közelében lehet.
Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás.

A következő napon várható időjárás

2023.07.22 szombat: Reggelre az ország nagy részén csökken a felhőzet. Délelőtt napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. A nap második felétől ismét erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés. Több helyen előfordulhat záporeső, zivatar, nagyobb számban hazánk déli, délkeleti felén. Zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A maximum-hőmérséklet 26, 31 fok között alakul.

Friss híreink:

Elárulta a titkot a szakértő: ezt tedd, ha lódarazsak jelennek meg a kertedben

Egyértelműen megfigyelhető idén, hogy a korábbi évekkel ellentétben, egyre nagyobb számban jelentek meg a nagyobb méretű darázsfajok a hazai portákon, kertekben - mondta az Agrárszektornak Kovács Tamás, a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, az biztos, hogy az évben jelentős és gyakori lesz a lódarazsak felbukkanása, amit az is alátámaszt, hogy habár az óriás tőrösdarazsak jámborak és közömbösek az emberrel kapcsolatban, de 2023-ban már májusban kimagasló számban tűntek fel itthon. A szakember lapunknak azt is elárulta, ha azt figyeljük meg, hogy a darazsak egy adott pontra repülve, de a felületre leszállva közlekednek, akkor ott biztos, hogy fészek található, ami lehet, hogy rejtett, azért nem észleltük eddig.

Kész, vége ennek a magyar gyümölcsnek: már csak import van a hazai boltokban

Évről évre egyre kisebb a málna termőterülete Magyarországon, 2022-ben mindössze 101 hektáron termelték a gyümölcsöt, az éves termésmennyiség pedig már 1000 tonna alá csökkent - tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Kiemelték, a málna hazai fagyasztóipari hasznosítása mára a megszűnés határára jutott, mivel Lengyelországból és Szerbiából számos esetben olcsóbban lehet kész fagyasztott árut importálni, mint a hazai alapanyagot megvásárolni, ráadásul már a frisspiacon is egyre nagyobb teret hódít itthon a lengyel málna.

Vélemény: a kockázatok éve lesz 2023 is

A tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is rengeteg kereskedelmi, pénzügyi, időjárási, energetikai és geopolitikai kockázattal kell számolniuk az agrárgazdaság szereplőinek. Ám míg tavaly inkább az állattenyésztők jövedelmezősége került veszélybe, idén a növénytermesztők kerülhetnek rosszabb helyzetbe a felvásárlási árak csökkenése miatt. Várakozásait Zsarnóci Csaba, az OTP Agrár főosztályvezetője foglalta össze.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Egy milliót is kereshetsz a lakásoddal egy évben, úgy hogy benne laksz: ez nem ámítás, így jön ki a matek

A jelenlegi infláció mellett mindenki olyan biztos befektetést keres, ami, ha nem is azonnal, de hosszútávon mindenképpen megtérül. Az egyik ilyen, mindenki által ismert befektetési forma az, ha ingatlanba fektetjük a pénzünket, amit egy felújítás után ki is tudunk adni, akár rövid távon is. Azonban a legtöbbünk nem engedhet meg egy 20-30 milliós lakás kiadását úgy, hogy közben nincs saját otthona. A Pénzcentrum éppen ezért most annak járt utána, hogy mennyit tudunk azzal keresni, ha lakásunk egy szobáját kiadjuk turistáknak, illetve a belvárosi kerületek átlagos négyzetméter árai alapján annak is utánajártunk, hogy ki lehet-e fizetni egy lakás törlesztőrészletét abból, hogy kiadjuk az egyik szobánkat.

Nyíregyháza retro ízei: így készül a nyírségi gombócleves és a „nyírosz”

Az Alföld északkeleti szegletében találhatjuk a Nyírséget, szívében legnagyobb településével, mondhatni „fővárosával”, Nyíregyházával. Cikkünkben elkalauzoljuk olvasóinkat a Nyírség csodás tájaira, bemutatjuk a térség jellegzetes látnivalóit, történelmi érdekességeit és gasztronómiájának gyökereit – hiszen, habár a szabolcsi töltött káposzta az egyik legnagyobb kedvencünk, bőséges palettáját találhatjuk itt a helyi ételkülönlegességeknek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29