Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.08.04. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.08.04. péntek

agrarszektor.hu
Reggelig, kora délelőttig az északi megyékben erősen felhős idő várható, és zápor, zivatar is előfordul - derül ki az Agrárszektor pénteki (2023.08.04.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2023.08.04.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.08.04.) napon.

2023.08.04. péntek: Reggelig, kora délelőttig az északi megyékben erősen felhős idő várható, és zápor, zivatar is előfordul. Ezt követően csökken a felhőzet és a csapadékhajlam, a nyugati, északnyugati határ kivételével több órára kisüt a nap. Délután újra erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, ekkor az Alföldön és északkeleten, estétől a Dunántúlon ismét kialakulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél időnként megélénkül, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 37 fok között alakul, északnyugatról délkelet felé haladva várhatók a magasabb értékek.
Késő este 20, 27 fok valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás.

A következő napon várható időjárás

2023.08.05 szombat: Napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. A nap második felében sokfelé meg is vastagodhat a felhőzet. Összességében több helyen, több hullámban valószínű eső, zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél főleg a Dunántúlon megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 22 fok között alakul. A csúcshőmérséklet 19, 29, a Tiszántúlon 30, 34 fok között valószínű.

Friss híreink:

Őrület, ami a boltokban történik: ennyiért árulják most a tejtermékeket itthon

A tejtermékeket mi, magyarok örömmel és rendszeresen fogyasztjuk, ám tavaly szinte sosem látott drágulás vette kezdetét ezen termékek esetében is. Sokak nagy kedvence, a sajt hónapokig szinte luxuscikknek számított, mára azonban mérséklődtek valamelyest az árak. Vegyes egyelőre a kép az ágazatban, hallhatunk további csökkenésekről és drágulásokról is. Alábbi cikkünkből kiderül, hogy milyen jelenleg a helyzet a szektorban és, hogy milyen árakkal találkozhatunk a tavalyiakhoz képest.

Döbbenetes hírek érkeztek a magyar műtrágyapiacról: mégis, mi történik itt?

2023 IV-VI. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 20 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. Az értékesítési átlagárak 2023 második negyedévében tovább mérséklődtek az első negyedévhez hasonlóan, így a műtrágyák iránti kereslet valamelyest javult. A második negyedévben mintegy 6 százalékkal kevesebbet vásároltak a magyar gazdák a növényvédő szerekből, a gombaölők értékesítési volumene nőtt, a gyomirtóké csökkent.

Csökkenő fogyasztás, emelkedő import, hasztalan áremelési kísérletek

Nagyfokú bizonytalanság uralkodik a zöldség-gyümölcs termékpályákon, amelyet régi problémák és újkeletű nehézségek egyaránt sújtanak. Jellemző trend, hogy egyre kevésbé kezelhető a feldolgozók számára az időjárásból fakadó termelésbiztonsági nehézségek külpiaci érvényesítése, az ezek enyhítését célzó technológiai beruházásokat nem képes kitermelni a termelői oldal, valamint régóta fennáll a szerződéses fegyelem hiányosságaiból adódó problémák sora is. Újabb nehézség az is, hogy a feldolgozók bizonyos gyümölcsök esetén egyre inkább az importalapanyag felé fordulnak, a jogos áremelési igényeket sem tudják elfogadni a termékpálya résztvevői. A borús összképet tovább rontja, hogy a magas infláció és a csökkenő vásárlóerő miatt jelentős mértékben visszaesett a fogyasztás.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Rengeteg magyar járt pórul a gigaviharok után: hiába volt biztosításuk, erre nem jár kártérítés

Az utóbbi években hozzászokhattunk, hogy Európában nem múlik el nyár jelentős károkat okozó viharok nélkül. Bár a legnagyobb természeti csapásokat jellemzően a tőlünk nyugatabbra fekvő országoknak kell elszenvedniük gondoljunk csak például a hatalmas észak-németországi viharokra -, azért Magyarországon sem ritkák az akár jelentős anyagi károkat okozó záporok, zivatarok, jégverések. Most ez utóbbi témakör kapcsán kérdeztük körbe a hazai biztosítókat: arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen módon kerülhetjük el az autónkban esetlegesen keletkezett jégkárok okozta jelentős anyagi kiadásokat? A kérdést már csak azért sem felesleges feltenni, mert sajnos még mindig sok a félreértés a különböző termékekkel kapcsolatban, például sokan nem tudják, hogy a kötelező biztosításuk nem védi őket az elemi károkkal szemben.

Dübörög a fügeszezon: így készíts tökéletes házi lekvárt a szezon filléres slágergyümölcséből!

Huszonöt-harminc évvel ez előtt még csak álom volt, azonban ma már hétköznapi jelenségnek számít a sikeresen termő fügefa a kertben, ami a legfinomabb nyári, akár őszi termésekkel kedveskedik számunkra. Mutatjuk, mi mindenre jó a füge, miért ilyen egészségesek ezek a gyümölcsök és hogyan hasznosíthatjuk őket a konyhában. Hogyan készíthetünk ínycsiklandó házi lekvárt a fügéből, milyen titkos hozzávalókkal bolondíthatjuk meg az ízeket?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29