Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.08.09. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.08.09. szerda

agrarszektor.hu
Az északi, északnyugati tájakon fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és ott délutántól elszórt jelleggel záporok, zivatarok alakulhatnak ki, estefelé pedig eső is lehet már - derül ki az Agrárszektor szerdai (2023.08.09.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2023.08.09.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2023.08.09.) napon.

2023.08.09. szerda: Az északi, északnyugati tájakon fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és ott délutántól elszórt jelleggel záporok, zivatarok alakulhatnak ki, estefelé pedig eső is lehet már. Másutt közepesen felhős idő várható többórás napsütéssel, csapadék nélkül. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között valószínű, északnyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten a melegebb. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Frontátvonulás nem nehezíti a mindennapjainkat, de a magasban hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, így hidegfront jellegű panaszok jelentkezhetnek.

A következő napon várható időjárás

2023.08.10 csütörtök: A szakadozott frontfelhőzet délután kelet felé elhagyja hazánkat. Mögötte gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, de egyre inkább a napsütés kerül túlsúlyba. Összességében akár több helyen is előfordulhat zápor, zivatar, délután már főként a Dunától keletre lehet csapadék. Az északi, északnyugati szél több helyen megélénkül. A csúcshőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.

Friss híreink:

Elmaradt a kalászosrekord, a kukorica még javíthat az idei éven

A nyári aratási munkák a végéhez közelednek, és az már most látszik, hogy a termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb és bőven fedezi a hazai ellátási igényeket. Némileg azonban árnyalja a képet, hogy az idei évre vonatkozó előzetes mennyiségi és minőségi várakozásoktól elmarad. Nagy kérdés lesz a kukorica helyzete, hiszen tavaly soha nem látott károk keletkeztek a földeken, még a hazai igényeket sem sikerült kielégíteni, történelme során először Magyarország behozatalra szorult. Az idei év is tartogatott tehát hideget, meleget a gazdáknak, a fagy például egyes helyeken 90-100%-os terméskiesést okozott a kajszi esetében. Hogy a többi terméssel kapcsolatban mire lehet számítani, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Ezért nem fog csökkenni a kenyér ára

A gabonaárak csökkenése miatt számos fogyasztóban alakult ki a várakozás, hogy a pékáru fogyasztói ára is mérséklődhet, ám erre nagyon kevés az esély – több termékkör esetében szinte biztosra vehető, hogy árcsökkenésről szó sem lehet. A búza ára ugyanis a különféle kenyerek árában mindössze 15-20 százalékot tesz ki, a komplexebb, minőségi pékáru esetében ennél is kisebb ez az arány. Sokkal többet számít a sütőipari termékek árában az energia, a szállítás és a munkabér költsége, amely sokat növekedett az elmúlt egy-két évben. Nehezíti a helyzetet az is, hogy a sütőipar régóta megoldatlan problémákkal küzd.

Meglepő, ami a magyar búzával, árpával történt: ezt sokan nem gondolták volna

Mostanra lezárult az őszi és tavaszi vetésű kalászosok, valamint a repce betakarítása az országban, és bár a tavalyi évinél lényegesen jobb eredmények születtek, mégsem lehetnek teljesen elégedettek a magyar gazdák. A kedvező időjárás és a megfelelő mennyiségű - vagy annál valamivel több - csapadék ellenére sem lett ugyanis olyan kiemelkedően jó a termés, mint amire tavasszal, egyébként jogosan, számítani lehetett. Az egyes kultúrák terméshozamai között ugyanakkor óriási különbségek tapasztalhatóak az ország különböző térségeiben, abban azonban szinte minden gazda egyetért, hogy a termény minősége sokkal jobb is lehetett volna.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Brutális nyugdíjkatasztrófa közeleg: csak így kerülheted el az időskori nyomorgást

A népességfogyás, az öregedő korfa, valamint a várható élettartam növekedése végzetes helyzetbe sodorhatja az állami nyugdíjrendszert. A valós időskori létbiztonság megteremtésére tehát lassan nem marad más alternatíva, mint hogy az állami minimum mellett tudatosan, saját építgetett vagyonnal is gondoskodunk a jövőről. Erre három kiváló támogatott konstrukció is létezik, amik segítségével az időskori milliók mellett akár évi 280 000 forintos adóvisszatérítéssel is élhetünk. A Pénzcentrum most megmutatja. hogyan élhetsz ezekkel a lehetőségekkel, és azt is, melyik megtakarítási lehetőségek mentesülnek a júliustól életbe lépett szocho változások alól.

Nagy változás jöhet a baromfihús és a tojás árában itthon: ez várhat ránk a boltokban

Az árstop kivezetése után néhány nappal ért néhány meglepetés minket: a liszt és a tojás ára csökkent, a csirkemell, a sertéscomb és a cukor viszont drágább lett. A kötelező akciózások és a beszerzési áron történő eladások miatt látványos áremelkedésről ugyanakkor ezeknél a termékeknél sem lehet beszélni. Utánajártunk, hogyan alakulhat a baromfihús és a tojás ára még az idén az inflációs változások tükrében, de azt is megmutatjuk, most mennyibe kerülnek, és melyik üzletben mennyit vásárolhatunk belőlük. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29