Brutálisa megdrágult itthon a kenyér, idén előfordult, hogy ezer forint fölötti összeget kellett fizetni egy kilogramm kenyérért. Ősszel azonban végre csökkenhet a kenyér ára a hazai boltokban, de nem számottevően, viszont a pékeknek árkorrekciót kell végrehajtaniuk - mondta a Pénzcentrumnak Raskó György agrárközgazdász. Szerinte az lesz a döntő, hogy a malmok mennyire ígérnek egymás alá - ugyanis árverseny szinte biztosan lesz.
Szeptember végén, illetve október elején várok néhány százalékos árcsökkenést a kenyér esetében, de azért nem egyszerre több száz forintos olcsósítást kell itt elképzelni. Az viszont biztos, hogy a pékeknek most már lejjebb kell vinni az árakat, ez egy társadalmi igény. Azért éppen ekkor lesz egy pici olcsósodás, mert körülbelül ekkor fogják majd a malmok megkapni, megvásárolni az idei búzatermést, és az árakban biztosan kialakul majd egy verseny közöttük. Ezt a vásárlók biztosan érezni fogják, de újra mondom, nagyon durva „leárazásoktól” azért nem kell tartani.
Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára a lappal közölte, jó lesz az idei termés, de sajnos csak mennyiségben, minőségben elmarad a tavalyinál. A búzatermés 5,6 millió tonna, ami 1,4 millió tonnával több, mint az előző szezonban. Sok búza csak a takarmányminőséget éri el, így nagy valószínűséggel el fog válni a takarmány és malmi minőségű búza ára. Elegendő mennyiség van a hazai szükséglet kielégítésére, emellett egy komoly exportárualap is képződött, ami minimum 2,8 millió tonna lesz az aratás után - tette hozzá a szakember.
Némileg ellentétesen látja a helyzetet Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője. Mint fogalmazott: a liszt ára a kenyér és egyéb péksütemények árképzésében a negyedét sem teszik ki a költségeknek.
Fontos leszögezni, hogy a kenyér és az egyéb péksütemények árában a búza, illetve a liszt ára csak kismértékben jelenik meg. A különböző típusú kenyerek árában mintegy 15-20 százalékot tesz ki a lisztár, a komplexebb, minőségibb pékáruk esetében ez még alacsonyabb lehet. A pékáru fő költségelemeit a munkabér, az energia és a szállítás teszi ki, ezek a tényezők jelentősen drágultak az elmúlt években. Bár az energia tőzsdei ára most alacsonyabb, mint egy éve, a sütőipari szereplők egy része még a kedvezőtlen időben megkötött szerződések mellett működik. A munkabér továbbra is növekszik, amely azért is fontos tényező, mert a sütőipar kifejezetten élőmunka-igényes ágazatnak számít. A szállítás költségét növeli a gázolaj árának utóbbi időben tapasztalható emelkedése. Mindezek miatt nem várható árcsökkenés a kenyér és a többi pékáru esetében, a nagy tömegben rendelkezésre álló olcsó búza nem képes ellensúlyozni az egyéb fajsúlyos költségtényezők emelkedését.