Változás jön a liszt árában: ez várhat a magyarokra szeptembertől

Változás jön a liszt árában: ez várhat a magyarokra szeptembertől

agrarszektor.hu
Mivel kevesebb a jó minőségű búza a piacon, ezért biztosan emelkedni fog a liszt ára a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, Lakatos Zoltán szerint. Kiemelte, úgy látja augusztus közepén, végén, vagy szeptember elején a malomipar biztosan árakat fog emelni, mint mondta, egy 10-15 százalékos áremelés valószínűleg szükséges lesz ahhoz, hogy a malomipar rentabilitása megmaradjon.

A búza minőségét kisebb részben a vetőmaghasználat, nagyobb részben pedig az időjárás befolyásolja, ez utóbbi esetén azonban három behatás is "sokkolta" idén a búza fejlődését. Lakatos Zoltán az InfoRádióban elmondta: az egyik a márciusi hőhullám, a másik az áprilisi fagyos éjszakás időszak, a harmadik pedig a május közepétől június közepéig terjedő nagyon esős periódus. Ez azt jelenti, hogy a búza nem jó ütemben, elosztva kapta a vizet, a hideget és a meleget, hanem egyszerre túl intenzíven, "sokkoló" hatással.

Most az időjárási gondok miatt az export nagyságrendje kisebb lesz, mint az elmúlt esztendőben. Az átmenőkészlet nem volt magas, a tavaszi hónapokban nagyon sok búza ki tudott menni exportra, és emiatt a raktárak üresen várták az új búza érkezését

- közölte a szakember. Hangsúlyozta, a kevesebb termés miatt a liszt ára biztosan emelkedni fog, mert drágul majd a búza is, lévén a takarmányipar, a malomipar, a kereskedők is búzát akarnak most venni, de kevés a jó minőségű. Ez ellentétes a nemzetközi piac folyamataival, mert a párizsi árutőzsdén (MATIF) egyértelműen csökken a búzaár, de Magyarországon most magasabb árszint jellemző.

Ennek egyértelmű következménye az, hogy augusztus közepén, végén, vagy szeptember elején a malomipar biztosan árakat fog emelni. Úgy gondolom, hogy egy 10-15 százalékos áremelés valószínűleg szükséges lesz ahhoz, hogy a malomipar rentabilitása megmaradjon

- fogalmazott Lakatos Zoltán. Szerinte mindez azonban a lakosság számára nem lesz tragikus. Ugyanakkor a kenyérárakról majd a pékek döntenek. Egy kiló kenyérhez 70 deka liszt kell, ezért meghatározó annak ára, de most sincsenek alacsony szinten a kenyérárak Magyarországon. Ezt mérlegelik majd a szakmában és eldöntik, lesz-e emelés és mekkora.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?