Súlyos döntést hozott Bulgária a gazdatüntetések miatt: jön a korlátozás

Súlyos döntést hozott Bulgária a gazdatüntetések miatt: jön a korlátozás

MTI
Bulgária korlátozza az ukrán napraforgómag importját a tömeges gazdatüntetések nyomán - jelentette be kedden Nyikolaj Denkov miniszterelnök a mezőgazdasági termelőkkel folytatott megbeszéléseket követően.

 A termelők rendkívüli nehézségekkel küzdenek, ezek éveken át halmozódtak, egy sor kérdésben nincs gyors megoldás. De ott, ahol lehetséges javasolni fogjuk a problémák orvoslását

- mondta Denkov. A bolgár kormányfő közölte, hogy egyelőre megtiltják az ukrán napraforgómag behozatalát, ezen felül pedig megbeszélést folytat majd Ukrajna képviselőivel további termékek importtilalmáról. Denkov hangsúlyozta, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek megfelelnek az uniós szabványoknak, de ha ezek megsértését tapasztalják, a követelményeknek nem megfelelő áruk behozatalát megszakítják.

Bulgáriában második napja tiltakoznak blokádokkal a gazdák az ellen, hogy a szófiai kormány feloldotta az ukrán gabona behozatalának tilalmát. A termelők az olcsó importtól tartanak és azt követelik, hogy Bulgária vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára.

A termelők kedden munkagépekkel Szófiába vonultak, egyelőre csak a főváros határában tüntettek, de bejelentették, hogy szerdán megbénítják a belvárost is, ha követeléseiknek nem tesz eleget a kormány. Közölték, hogy fontolóra veszik a kormány mostani javaslatait és azt követően döntenek a demonstráció folytatásáról vagy feloszlatásáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!