Az idei évi termés az én ültetvényemen gyakorlatilag nulla, a szokásos nagyságrendileg 25 tonna helyett lesz kb 100 kg. A késői tavaszi fagy viragzaskor a virágok 80%-át elvitte, a maradék virág kezdeményt pedig egy májusi heves vihar verte le a fákról. Ismerős birstermelők hasonló helyzetben vannak, talán nem ilyen extrém termés kiesés van, de a szokásos termés 10-30%-a lesz idén. Emiatt az ár biztosan jóval magasabb lesz mint a tavalyi, ha csak nincs nagy mennyiségű import birssel kiváltva
- mondta Tóth Gábor, kecskeméti birstermelő a HelloVidéknek.
Mennyibe kerül most a piacokon?
A Piaci Árinformációs Rendszer adatait alapján azt láthatjuk, hogy a vidéki fogyasztói piacokon a birs ára 999 Ft/kg,a vidéki nagybani piacokon pedig nem talált a lap friss árakat. De ebből is jól látszik, hogy elég magas áron adják a birsalma kilóját, így, ha befőttet vagy lekvárt készítenénk belőle, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Persze érdemes a helyi piacokra kilátogatni, hiszen ott mindig könnyebb alkudni picit az árakból, főleg, ha nagyobb tételben vásárolunk. Nem beszélve arról, hogy több termelő, széles választékát tudjuk szemügyre venni és kiválasztani a legszebb terményeket.
Íme néhány tipp vásárláshoz, szüreteléshez:
Sokat bír és sokáig eláll
Ha nincs kellő tapasztalatunk a birsalma-vásárlásban, akkor a kemény, molyhos tapintású, világossárga külsejű gyümölcsöt válasszunk! A felszínen időnként tapasztalható száraz, barnás foltok nem befolyásolják a gyümölcs minőségét. Ne vásároljuk meg viszont a fonnyadt, puha és a szinte teljesen barnásra színeződött héjú gyümölcsöt! A piacon vásárolt érett gyümölcsöt hűtőszekrényben tároljuk. Az érett, többnyire sárga színű birs 6-9 héten keresztül tárolható anélkül, hogy megfonnyadna. A birsalmát általában a szedés után tíz nappal kezdenek illatozni. Viszont azt is jó tudni, hogy a birs illatát az alma és a körte átveszi, ezért külön kell tárolni!
Ha fáról szedjük, ezt érdemes tudni!
A kifejlett, illatos, mindenhol sárga színű gyümölcs könnyen elválik az ágtól. Saját használatra ekkor szedjük, szárával együtt. A leveleket vágjuk le ollóval. Ne dörzsöljük le a védőréteget. Sötét, hűvös, nem teljesen száraz helyiségben szárával lefelé sorakoztassuk szalmára és takarjuk le papírral. Hetente nézzük át. Megfelelő környezetben (ahol nem kezd ráncosodni) hetekig eltartható - tanácsolják a szakértők.