2024. április 27. szombat Zita
Ez az ország árasztja el hallal az európai piacot - meglepő a nyertes

Ez az ország árasztja el hallal az európai piacot - meglepő a nyertes

agrarszektor.hu
2021-ben az Európai Unióban a becslések szerint a halak, puhatestűek és rákfélék tenyésztésével foglalkozó akvakultúra ágazat mintegy 1,1 millió tonna vízi élőlényt állított elő. A termelés kétharmadát négy uniós ország adta: Spanyolország, Franciaország, Olaszország és Görögország. Azonban még az EU teljes termelése is elmaradt Norvégiától, amely egymagában is jelentősen több halat és vízi élőlényt állított elő, mint a 27 tagállam együttesen.

2021-ben az Európai Unió tagállamai a becslések szerint 1,1 millió tonna vízi élőlényt tenyésztettek, 4,2 milliárd euró értékben. Az akvakultúra, más néven aquafarming, a halak, puhatestűek és rákfélék ellenőrzött tenyésztését jelenti - olvasható az Eurostat oldalán. A termelés 68%-át négy uniós tagállam adta: Spanyolország 276 ezer tonnával 25%-ot, Franciaország 17%-ot, Olaszország és Görögország pedig egyaránt 13-13%-ot. Az unión belüli teljes termelés is jócskán elmaradt Norvégiától, ahol 1,6 millió tonna vízi élőlényt állítottak elő 2021-ben, amelynek nagy része tenyésztett lazac volt.

Milyen fajokat termelnek az Európai Unióban?

Az EU-ban a termelés elsősorban az uszonyos halfajokra (például pisztráng, durbincs, tengeri sügér, ponty, tonhal és lazac) és a puhatestűekre (többek között kagyló, osztriga és kagyló) összpontosul, 2021-ben ezek együttes a termelés majdnem teljes tömegét adták. A pisztráng és a tengeri sügér termelési értéke az adott évben magasabb volt, mint más fajoké az EU-ban. E két halfaj egyaránt 14-14%-os részesedést képviselt az uniós vízi tenyésztés teljes értékéből 2021-ben.

Az Európai Unión belül az akvakultúra nagymértékben specializálódott. 2021-ben az EU-n belül tenyésztett mediterrán kagylóból minden 10 tonnából 7 tonnát Spanyolországban állítottak elő. Franciaország termelte az unió legtöbb csendes-óceáni kagylóját, egyben az összes tenyésztett kagyló 88%-át, és ez a tagállam az EU tenyésztett kékkagylójának fő beszállítója, akik az összes tenyésztett kagyló 45%-át szállítják. Olaszország termelte az Európai Unió tenyésztett japán szőnyegkagylójának túlnyomó többségét, 92%-át. Görögország termelte az EU tenyésztett aranyszínű aranyszínű tengeri sügérjének 69%-át, és európai tengeri sügérjének legnagyobb részét 53%-át. 2021-ben a tenyésztett atlanti kékúszójú tonhalból Máltán állították elő a legtöbbet, egészen pontosan az uniós össztermelés 72%-át, míg Írországban termelték a tenyésztett lazac 96%-át, vagyis majdnem a teljes mennyiségét. Az uniós haltermelésben az elmúlt évtizedben jelentős növekedés történt. A 2011 és 2019 közötti időszakban több európai országban is jelentős, 10% fölötti növekedést regisztráltak a haltermelés volumenében, noha voltak olyan országok is, ahol hasonlóan jelentős visszaesés történt a termelésben.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon a tógazdasági haltermelés mintegy 24 ezer hektáron zajlik, és évente körülbelül 22-24 ezer tonnányi hal termelésére képes. Az akvakultúra termálvizekben történő termelést jelent, afrikai harcsát, tokot és süllőt állítanak így elő, körülbelül 4,5-5 ezer tonnányit, ami konyhakészen kerül a piacra. Erről Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője beszélt korábban az Agrárszektornak, aki azt is elmondta, hogy Európa közepén alapvetően a pontyos tógazdaságok jellemzőek. Az éghajlat ezen halfaj termelésének kedvez, ráadásul a közép-európai fogyasztók is a pontyot szokták meg, így számukra ez „a hal”. A magyarországi tógazdaságokban termelt hal mintegy 83%-a ponty, ezen kívül a csuka, a süllő és a harcsa jellemző még, valamint kismértékben az amur és a busa. Van még kárász és keszeg is, de ezek termelése elenyésző mértékűnek mondható.

EZ IS ÉRDEKELHET

2021-ben a magyarországi haltermelés 21502,93 tonnát tett ki. A ponty hazai termelése 2022-ben azonban 5%-kal, az étkezési korosztályú ponty termelése 3,3%-kal maradt el a megelőző évihez képest. Étkezési ponty esetében is a három meghatározó régió - Dél-Alföld, Észak-Alföld és a Dél-Dunántúl - adja a termelés mintegy 82%-át. A halastavakban megtermelt étkezési korosztályú halmennyiség 2022-ben 1,3%-kal, míg a tenyészhalelőállítás 6,8%-kal mérséklődött az egy évvel korábbi mennyiséghez képest.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!